Čo je IP kamera a ako vám môže pomôcť v domácnosti?

Chceš počas svojej neprítomnosti dohliadnuť na svoju nehnuteľnosť alebo napríklad z práce skontrolovať psa? IP kamera ti umožní sledovať živý prenos zo záhrady či priamo z tvojej obývačky. Podľa zvoleného typu IP kamery môžeš napr. snímať aj zvuk alebo dostávať upozornenie o zaznamenanom nežiaducom pohybe v zornom poli kamery.

Pozrieť ponuku IP kamier
IP kamera

Čo je to IP kamera?

Internet Protocol (IP)kamera prenáša záznam cez počítačovú sieť. K týmto kamerám sa dá pripájať na diaľku a sledovať tak priamy prenos aktuálneho diania pred zariadením. Pripojiť sa k nim je možné ľahko z notebooku, smartfónu alebo tabletu.

Sledovanie IP kamery cez internet je možné odkiaľkoľvek na svete, kde máš možnosť pripojiť sa k sieti. Niektoré typy IP kamier je možné navyše na diaľku aj ovládať, napr. otáčať s nimi v priestore, približovať obraz atď. Záznam z IP kamery sa môže ukladať do externého zariadenia (na cloud) alebo na SD či MicroSD kartu. Niektoré kamery ponúkajú možnosť ukladať záznam oboje spôsobom súčasne. SD karta v takom prípade funguje ako poistka. Keby z nejakého dôvodu nebol umožnený prenos dát, na SD karte sa nachádza ich záloha. Najstaršie záznamy na karte sú prepisované najnovšími.

AKO FUNGUJE IP KAMERA 
Prenos záznamu: cez počítačovú sieť
Sledovanie záznamu: cez počítač, telefón, tablet
Ukladanie záznamu: vzdialené úložisko alebo SD/ MicroSD karta

IP kamera môže napr.:

  • zabezpečiť firemné budovy a priestory,
  • zabezpečiť domácnosti,
  • dohliadať na chaty a rekreačné obydlia,
  • snímať dopravnú situáciu pri šoférovaní,
  • upozorňovať, že tvoje deti dorazili v poriadku domov,
  • monitorovať správanie domáceho maznáčika atď.

Niektoré kamery umožňujú prenášať zvuk aj od teba do snímaných priestorov, čím ti umožnia napr. upokojiť osamelé domáce zviera.

IP kamera

Ako vybrať IP kameru?

IP kamery sa neustále vyvíjajú dopredu a ty tak máš pred sebou veľké množstvo produktov. Pozrieme sa spoločne na to, aký typ IP kamery by pre teba mohol byť najvhodnejší.

IP kamery z našej ponuky dokážu napr.:

  • otáčať sa v priestore,
  • približovať obraz,
  • detekovať pohyb (prípadne spoznať známe osoby podľa tváre),
  • osvetliť tmavý priestor
  • prenášať zvuk (aj obojstranne) atď.
  • prenášať zvuk (aj obojstranne) atď.

Najlepšia IP kamera bude taká, ktorá vyhovuje všetkým tvojim požiadavkám. Preto keď IP kameru vyberáš, polož si niekoľko otázok.

Chcem menšiu domácu kameru, alebo sa chystám zabezpečiť firmu?

Pokiaľ ide o zabezpečenie napr. jednej miestnosti v domácnosti, určite ti bude stačiť kamera v cenovej relácii 30€ - 50€. Inteligentná mini kamera Tesla ide nastaviť tak, aby tvoju obývačku snímala len v čase, keď bývaš v práci, a nemal si tak pocit narušenia tvojho súkromia.

Pri snímaní väčších priestorov, rodinných domov, firemného majetku a pod. pôjdu ceny vyššie, ale odmenou ti bude kvalita nasnímaného materiálu, široký výber doplnkových vlastností kamier a pocit väčšej istoty. Napr. IP kamera Niceboy ION Outdoor Security Camera zaistí malú až stredne veľkú firmu aj vďaka kvalitným nočným záberom.

Chcem kameru dovnútra, alebo von?

Pri vyberaní kamery na vonkajšie zábery musíš mať na mysli vplyv premenlivého počasia. Na vonkajšiu kameru bude pršať aj snežiť, bude vystavená mrazom aj vetru. Vhodná kamera tak bude mať vyšší stupeň odolnosti. K tvojim dverám skvele padne IP kamera EZVIZ EB3. Nielen že rozlíši človeka od zvieraťa a zabráni tak falošným poplachom, ale obojstranné audio ti umožní aj priamu komunikáciu s osobou predo dvermi.

Je pre mňa lepšia káblová alebo bezdrôtová kamera?

Bezdrôtová kamera je jednoduchšia na zapojenie. Energiu však získava z batérií, na ktoré musíš myslieť a pravidelne ich meniť. Kamera s káblom má inštaláciu náročnejšiu a rozsiahlejšia inštalácia káblových kamier môže požadovať aj prispôsobenie stavby na tento účel. Vo výsledku sa ale nebudeš musieť obávať problémov s prenosom.

Potrebujem nočné videnie?

Aj s nižším rozpočtom môžeš zohnať kameru, ktorá ti zabezpečí dom zvonku. Napr. IP kamera Tesla Smart Camera Outdoor sníma aj v noci pomocou infračerveného svetla.

Potrebujem senzor pohybu?

Senzor pohybu ťa upozorní na pohyb pred kamerou. Kamera potom spustí nahrávanie až vo chvíli, keď zaznamená nežiaducu aktivitu, a tým šetrí úložné miesto. V dnešnej dobe už kamery dokážu aj rozlíšiť, či sa pred kamerou hýbe človek, a nezaťažujú tak majiteľa planými poplachmi, kedy po záhrade prebehne zviera alebo sa bielizeň rozhojdá v silnejšom vetre.

Tie výkonnejšie kamery navyše snímajú konkrétnu tvár a rozlišujú tak, či ide o niekoho z domácnosti, alebo na pozemok vstúpila cudzia osoba. V druhom prípade ťa o prítomnosti neznámeho človeka informujú.

Ako zapojiť IP kameru?

Dnešné kamery sa pokúšajú o priateľský prístup k svojim užívateľom, preto sa ich prevádzka snaží byť čo najjednoduchšia. Vo väčšine prípadov tak ich obsluhu vrátane samotného zapojenia IP kamery zvládneš sám. Stačí sa riadiť návodom konkrétneho zariadenia.

Ako pripojiť IP kameru cez Wifi?

IP kamery sa zapájajú do už existujúcej siete LAN. Základom je vhodné umiestnenie Wifi routera tak, aby zaisťoval výkonný prenos dát.

IP kamera

OKAY Tip: Potrebuješ nový router a nevieš, ako ho vybrať? V tomto článku ti poradíme, aký router bude pre tvoje potreby ten najlepší.

Ďalej je niekoľko spôsobov, ako pripojiť IP kameru k routeru:

  • sieťovým káblom,
  • cez vysielaný Wifi hotspot kamery,
  • Air Config alebo Smart Config (pripája sa cez zvukový signál),
  • cez webové rozhranie (pracuje sa s IP adresou kamery).

Vždy záleží na tom, či je kamera vybavená vstupom pre sieťový kábel. Ak nie, je možnosť ju pripojiť cez jej vlastný Wifi hotspot. Ak kamera nedisponuje ani tým, budeš musieť použiť zvukový signál. Webové rozhranie je až poslednou možnosťou pre prípad, keď ostatné spôsoby pripojenia k routeru z nejakého dôvodu nefungujú.

Pokiaľ ťa zaujíma, ako zistiť IP adresu kamery, môžeš ju vyhľadať v administratíve routera, kde sa zobrazujú všetky pripojené zariadenia. Je ale možné zistiť ju aj cez program, ktorý bol výrobcovi dodaný v balíku spolu s kamerou.

IP kamera

Nastavenie IP kamery

Akonáhle je kamera pripojená k routeru, nainštaluješ si príslušné aplikácie do zariadenia, kam chceš nahrávať dáta alebo odkiaľ sa chceš ku kamere pripájať. S kamerou teda komunikuješ cez príslušnú aplikáciu. Pri nastavovaní konkrétnej IP kamery sa riaď jej návodom a pokynmi v aplikácii.

Zvažuješ, ako najlepšie ochrániť svoj majetok? Pozri sa na našu obsiahlu ponuku IP kamier. Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti môžeš tovar do 30 dní vrátiť, pokiaľ nebude vyhovovať tvojim požiadavkám.

152

KAMENNÝCH
PREDAJNí

406 704

PREDANÝCH
VEĽKÝCH
SPOTREBIČOV
ZA ROK

428 701

PREDANÝCH
TV ZA ROK

803 543

PREDANÝCH
MALÝCH DOMÁCICH SPOTREBIČOV
ZA ROK

156 862

PREDANÝCH
MOBILOV ZA ROK

40 532

predaných
sedačiek
za rok

25 124

predaných
kresiel
a stoličiek
za rok

15 368

predaných
skríň
za rok

22 052

predaných
postelí
za rok

12 252

predaných
kuchýň
za rok

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.