Čo je HDR a kde sa využíva?

Vysoký dynamický rozsah (High Dynamic Range), skrátene HDR, je technológia prinášajúca výborný kontrast, realistické farby a bezkonkurenčne ostrý obraz. Umožňuje reprodukciu detailov v tmavých aj vo svetlých scénach zároveň. Technológia HDR tak vylepšuje dva najdôležitejšie faktory pri sledovaní obrazu. Je to kontrastný pomer, teda rozdiel medzi najsvetlejším a najtmavším bodom na obrazovke a farebná ostrosť, vďaka ktorej sa farby na obrazovke podobajú farbám v skutočnosti.

Ako to funguje v praxi

Ak vedľa seba položíte dva televízory, pričom jeden z nich podporuje funkciu HDR, teda má lepší kontrastný pomer a ostrejšie farby a druhý má vyššie rozlíšenie (viac pixelov), prvý bude mať v porovnaní s druhým obraz prirodzenejší a reálnejší, a to aj napriek nižšiemu rozlíšeniu. Inými slovami, rozlíšenie vo Full HD s výborným kontrastným pomerom a farbami vždy porazí UHD TV (UHD TV postupne nahrádza Full HD) rozlíšenie s priemerným kontrastom a farbami.

HDR TV

Aké výhody ponúka televízor s HDR? Dynamický rozsah televízora sa rozumie rozdiel medzi najtmavším a najsvetlejším bodom, ktorý dokáže panel televízora zobraziť. Televízor s HDR dokáže dosiahnuť jas od 0,00005 cd/m² až po viac ako 1000 cd/m². Svetlé body sú teda svetlejšie a zároveň tmavé odtiene tmavšie bez toho, aby došlo k strate detailov a vernosti podania farieb. Výsledkom technológie HDR TV je reálnejší a farebne vernejší obraz s ostrejšími detailmi v tmavých a svetlých miestach. Obraz televízora je tak vernejší tomu, čo by vaše oči videli v skutočnosti na tom istom mieste.

HDR technológia vám ponúkne živšie farby a ostrejší obraz

HDR a smartfóny/kamery

Dnešné smartfóny a kamery zhotovujú snímky a videozáznamy v rozlíšení HD (HD kamera sa dnes objavuje už len v najlacnejších modeloch), Full HD alebo 4K kvalite. HDR technológia sa najviac využíva pri tvorbe fotografií. Mobil alebo kamera spraví tri rôzne exponované snímky, ktoré potom spojí do jedného výsledného obrazu. Softvér mobilu ale nie vždy ponúka uspokojivý výsledok, preto existujú rôzne aplikácie, ktoré umožňujú manuálnu kontrolu výslednej fotografie. Takou aplikáciou dostupnou aj pre mobily je napríklad Adobe Lightroom dostupný pre Android aj iPhone. Takáto externá aplikácia vám dáva väčšiu kontrolu nad výsledkom. HDR sa dostáva aj do displejov mobilov (prvé bolo Sony Xperia XZ Premium). Používatelia tak ocenia posun v kvalite zobrazenia, hlavne pestrosť a reálne zobrazenie farieb.

HDR v mobile vytvorí snímky na nerozoznanie od reality

HDR sa pomaly stáva bežnou súčasťou televízorov, monitorov, fotoaparátov a mobilov. Používateľom ponúka kvalitnejší, detailnejší obraz so živšími farbami, lepší kontrastný pomer, a tým aj lepší zážitok zo sledovaného obrazu, ktorý sa viac približuje realite. Pri zhotovení snímok fotografom uľahčuje prácu, pomáha im vyhotovovať snímky, na ktorých je vysoký kontrast.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.