OKAY radca: Ako vyčistiť rúru?

Rúra je dôležitou súčasťou kuchyne, ale napriek tomu si ju často všímame až vo chvíli, keď ju potrebujeme použiť. Neporiadok a zvyšky jedla sa v rúre nevyhnutne hromadia a stávajú sa zdrojom nepríjemných pachov, dymu a dokonca môžu ovplyvniť chuť pripravovaného pokrmu.

Poradíme ti, ako ľahko a rýchlo čistiť rúru.

Príslušenstvo k sporákom a rúram
Ako vyčistiť rúru

OKAY Tip:  Vyberáš si kuchyňu a potrebuješ poradiť so spotrebičmi? Inšpiruj sa v našom článku Ako správne vybrať a umiestniť vstavané spotrebiče do kuchyne.

Ako vyčistiť rúru

Prečo a ako často čistiť rúru

Dôvodov na čistenie rúry je hneď niekoľko:

  • Vzhľad: Kuchyňa je srdcom domova a udržiavanie čistoty vrátane rúry prispieva k celkovému vzhľadu aj príjemnému pocitu z tvojej kuchyne.
  • Chuť jedla: Pripálený tuk uvoľňuje pri pečení uhlíkaté plyny, ktoré môžu mať negatívny vplyv na chuť pripravovaného jedla.
  • Vplyv na zdravie: Staré zvyšky jedla sú živnou pôdou pre baktérie a plesne a predstavujú tak zdravotné riziko.
  • Spotreba energie: Čistá rúra je efektívnejšia a dokáže lepšie udržovať teplotu, čo vedie k rovnomernejšiemu pečeniu, a tým sa dokonca znižuje spotreba energie. Zvyšky a nečistoty môžu spôsobiť, žejedlo musí v rúre zostať dlhšie, a tým sa spotrebúva viac energie.
  • Bezpečnosť: Nahromadený tuk a jedlo v rúre predstavujú požiarne riziko. Pri vysokých teplotách sa totiž môžu zvyšky ľahko vznietiť.
  • Životnosť rúry: Keď necháš nečistoty a zvyšky jedla zaschnúť a hromadiť sa, môžu spôsobiť koróziu alebo poškodiť vykurovacie prvky a vnútorné povrchy rúry.

OKAY Tip: Ak zháňaš úspornú rúru a potrebuješ poradiť, pozri sa na náš článok Sprievodca energetickými triedami elektrospotrebičov.

Ako často teda rúru čistiť?

Hoci ťa možno odpoveď nepoteší, je to vhodné po každom pečení. Odporúčame ti teda po použití rúry, akonáhle schladne na teplotu, pri ktorej neprídeš k úrazu, utrieť ju vlhkou handričkou. Je ale vhodné nenechať ju vychladnúť úplne. Jednoduchšie je čistiť teplú ako studenú rúru. Môže sa to zdať zbytočné, ale v skutočnosti okamžité prečistenie rúry hneď po jej použití upratovanie do budúcnosti uľahčí. Nebudeš musieť umývať niekoľko dní staré pripálené zvyšky a navyše tým budeš šetriť aj životnosť svojej rúry, pretože ti na jej upratovanie postačí jemná handrička namiesto napr. drôtenky, ktorá by ti rúru poškriabala.

Čo keď už je ale rúra zanesená? Pripravili sme pre teba inšpiráciu, ako vyčistiť veľmi špinavú rúru.

Ako na čistú rúru?

Zvažuješ najlepšie spôsoby, ako vyčistiť rúru od pripálenín alebo ako odstrániť zapečenú mastnotu? Na vyčistenie rúry môžeš použiť niekoľko rôznych metód, záleží na tom, aké silné sú nečistoty a či máš k dispozícii samočistiacu funkciu.

Samočistiace funkcie

Pokiaľ má tvoja rúra samočistiacu funkciu, postupuj podľa návodu výrobcu. Táto funkcia obvykle zahreje rúru na veľmi vysokú teplotu, pri ktorej sa väčšina zvyškov jedla spáli na popol, a ten potom stačí len zotrieť vlhkou handričkou.

Ako vyčistiť rúru
Ako vyčistiť rúru

Ako vyčistiť rúru bez chémie

Ak ti nie je blízka chémia a hľadáš na to, ako vyčistiť rúru, babské rady, potom sa inšpiruj našimi návodmi na to:

Ako vyčistiť rúru jedlou sódou

Rozmiešaj jedlú sódu v teplej vode. Mala by ti vzniknúť pasta, s ktorou rúru potrieš a necháš ju na nej pôsobiť. Čím väčšie zanesenie nečistotami, tým dlhšie nechaj sódu účinkovať, pokojne aj cez noc. Všetko nakoniec utri handričkou alebo špongiou s vodou. Na jedlú sódu môžeš navyše nastriekať roztok z octu. Tieto dve látky dohromady môžu priniesť ešte silnejší účinok.

Ako vyčistiť rúru octom

Ocot je výborný prírodný a teda šetrný čistiaci prostriedok. Ponúka tiež hneď niekoľko variantov, ako ho efektívne využiť. Môžeš ocot zmiešať do rozprašovača pol napoly s vodou, ostriekať s ním rúru a nechať ho pár minút pôsobiť. Následne všetko umyješ handričkou s vodou.Iným variantom je naliať ocot spolu s vodou do plechu a zapnúť rúru na cca 150 °C. Potom necháš vodu s octom, aby sa v rúre 15 minút odparovala. Následne, akonáhle teplota rúry klesne na bezpečnú úroveň, všetko utri mokrou handričkou.

Ako vyčistiť rúru
Ako vyčistiť rúru

Ako vyčistiť rúru octom a soľou

Zmiešaj ocot a soľ, a to v pomere štipka soli a 100 ml octu. Hotovú zmes môžeš následne naniesť na steny rúry a nechať pôsobiť podľa potreby. Všetko zmyješ handričkou s vodou.

K octu a soli môžeš pridať aj prášok do pečiva. V takom prípade počkáš, až prášok vyšumí, a až potom nanesieš zmes do rúry.Akékoľvek čistiace prostriedky budeš používať, nenanášaj ich na ventilátor a vykurovacie prvky. Rozmýšľaš, ako vyčistiť sklo pri rúre? Všetky vyššie popísané prírodné varianty môžeš vyskúšať aj naň.

Nevieš, ako vyčistiť mriežku v rúre? Ponor ju do nádoby s vodou, v ktorej bude rozmiešaná jedlá sóda alebo ocot, a nechaj to pôsobiť. Potom mriežku otri a opláchni.

Ako na čistenie rúry citrónom

Citrón sa najlepšie hodí na čerstvé pripáleniny a mastnotu. Vytlačte citrón do pekáča s vodou a daj ho do rúry na 160 °C. Nechaj paru z tejto zmesi pôsobiť asi štvrť hodiny a následne uvoľnené nečistoty zotrite vlhkou handričkou.

Ako vyčistiť rúru tabletou do umývačky

Možno si nevedel, že tableta do umývačky sa ti môže hodiť aj pri čistení rúry. Sú dve varianty, ako ju využiť:

  • Tableta musí byť mokrá, preto ju na začiatku namoč na dlhšiu dobu a následne ponoruj ​​do vody zakaždým, keď ti vyschne. Dôkladne s ňou vyčisti celú rúru, môžeš ju nechať aj chvíľu pôsobiť, než všetko zmyješ vodou.
  • Rozpusť tabletu vo vode a so vzniknutým roztokom potom umy rúru.

Čistiace prostriedky z obchodu

Samozrejme ľahko dostupné sú komerčné čistiace prostriedky špeciálne určené na čistenie rúr. Pred použitím starostlivo čítaj a následne dodržuj návod, pretože niektoré z týchto prostriedkov môžu byť veľmi agresívne a môžu vyžadovať použitie ochranných rukavíc a dobrú ventiláciu. Tieto prípravky môžu byť nebezpečné nielen pre teba, ale aj pre životné prostredie, preto sa oplatí uchyľovať sa k nim až vo chvíli, keď sú už pripáleniny natoľko uchytené, že na ne nestačí prírodná cesta. 

Nastriekaj čistiaci prostriedok rovnomerne po vnútorných stenách rúry, pričom sa vyhni vykurovacím prvkom a ventilátoru (pri teplovzdušných rúrach). Zavri dvere rúry a nechaj prostriedok pôsobiť podľa pokynov na obale. Po uplynutí odporúčaného času zotrite prostriedok vlhkou handričkou. Možno bude potrebné postup opakovať pre dokonalé vyčistenie.

Pozri sa do našej ponuky na vstavané rúry. V rámci programu Garancia 100% spokojnosti si môžeš tovar objednať a prípadne ho do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.