Ako vyčistiť práčku?

Ak chcete mať aj naďalej krásne voňavé a čisté prádlo, musíte sa o svoju práčku dobre starať. To sa dá urobiť rôznymi spôsobmi, pri ktorých nemusí byť na prvý pohľad jasné, aký z nich je ten najlepší. Prečítajte si praktické tipy a rady, ako vyčistiť práčku, aby nestratila na kvalite a vydržala v prevádzke dlhé roky.

pracka

Každá práčka vyžaduje pravidelnú údržbu.

Prečo je čistenie práčky dôležité?

Vhodná údržba má na prevádzku práčky blahodarný vplyv v mnohých ohľadoch:

  • Zvýšená účinnosť prania: Čistá práčka lepšie odstraňuje nečistoty z bielizne.
  • Zníženie rizika vzniku plesní a baktérií: Pravidelným čistením predídete vzniku nepríjemného zápachu, plesní a baktérií v práčke.
  • Predĺženie životnosti: Znížite riziko korózie a opotrebovania vnútorných dielov, čo predĺži životnosť práčky.
  • Úspora energie a vody: Čistá práčka spotrebuje menej energie a vody na každý cyklus prania.
  • Voňavejšia bielizeň: Pri správnej starostlivosti o práčku bude mať bielizeň stále príjemnú vôňu.
susenie pradla

Čistá práčka prináša celý rad výhod.

OKAY TIP: Vaša práčka je už stará a nepomáha ani jej pravidelné čistenie? Prečítajte si, ako vybrať novú práčku.

Prevenciou k čistej práčke

Aby bolo vyprané prádlo čisté, jeho farby stále sýte a príjemne voňalo, je nutné starať sa o práčku preventívne. Stroj teda minimálne raz za mesiac celý vyčistite, a to vrátane filtra. Veľmi tiež pomôže, ak budete aspoň raz za čas prať na vyššie teploty– v práčke sa bude usadzovať menej mastnoty. Kupujte kvalitné pracie prostriedky a pre úplné rozpustenie ich umiestňujte do prázdneho bubna. Aby ste predišli nepríjemnej vlhkosti, nechajte dvierka od práčky otvorené, rovnako tak dávkovaciu zásuvku.

Ako čistiť práčku?

Okrem preventívneho udržovania práčky v dobrom stave je potrebné ju raz za čas vyčistiť. Nie je to nič náročné, zaberie to len pár chvíľ.

  1. Ako prvé vyčistite gumové tesnenie– často sa v ňom totiž usadzujú zvyšky čistiacich prostriedkov aj odpady z bielizne. Ideálne po každom praní suchou handrou tesnenie vytrite až do sucha.
  2. Potom vytiahnite a vyčistite filter práčky. V ňom zostáva prach, vlasy aj rôzne predmety, ktoré sme zabudli v oblečení. Nájdete ho na spodku práčky za dvierkami a je vhodné ho prepláchnuť horúcou vodou, čím ho zbavíte všetkých nečistôt.
  3. Nezabudnite ani na zásobník na prací prášok a aviváž. Často tam totiž zostávajú ich zvyšky a môže sa tvoriť aj pleseň. Zásobník po dokončení prania vytiahnite z práčky a opláchnite ho v umývadle teplou vodou. Čo nedokáže vyčistiť voda, to odstráňte napr. kefkou.

Čistenie práčky nie je nijako zložitý proces.

Čistenie práčky čistiacimi prostriedkami

Už sme si popísali, ako vyčistiť jednotlivé komponenty práčky, ale to najdôležitejšie nám ešte zostáva - samotný bubon práčky. Tomu poskytnete tú najlepšiu starostlivosť špeciálnym čističom, s ktorým cca raz za 3 mesiace spustíte práčku naprázdno na vysoký stupeň (alebo podľa návodu). Tento prípravok účinne bojuje so zvyškami pracieho gélu aj prášku na miestach, kam sa bežne nedostanete. Pomôže vám tak sa zbaviť rôznych nečistôt, nepríjemného zápachu aj vodného kameňa. Špeciálny čistič môžete zohnať v tekutej a práškovej podobe, prípadne aj vo forme tabliet.

Odvápnenie práčky

Práčka sa tiež pri používaní zanáša vodným kameňom. Ovplyvňuje to tvrdosť vody, ktorú doma máte – čím tvrdšia, tým viac minerálov je v nej obsiahnutých. Je nepríjemné, že vodný kameň sa môže usadzovať v bubne práčky, ale aj v hadiciach a na ďalších miestach. To najlepšie, čo proti vodnému kameňu môžete urobiť, je prevencia. Je to jednoduché – pri praní doplňte prací prášok zmäkčovačom vody. Ten tvorbu vodného kameňa spoľahlivo eliminuje.

Čím kvalitnejšie pracie aj čistiace prostriedky, tým dlhšie práčka vydrží.

Ako vyčistiť práčku octom?

Čistenie práčky octom je obľúbený spôsob, ktorý sa používa už dlhé roky. Je výhodný v tom, že okrem nečistôt a zápachu odstráni aj vodný kameň. Samotný proces je jednoduchý. Stačí do prázdnej práčky naliať asi dve šálky octa a zapnúť ju na najdlhší program s vysokou teplotou. Potom práčku len vytrite od usadených nečistôt a tiež handrou, ktorú len namočíte vo vode. Je však nutné podotknúť, že väčšina výrobcov čistenie octom neodporúča – v niektorých prípadoch totiž môže mať negatívny vplyv na gumové tesnenie aj filter práčky.

Nezabudnite vyčistiť gumové tesnenie práčky.

Dokáže práčku vyčistiť aj jedlá sóda?

Čistenie práčky jedlou sódou je ďalšou alternatívou pre tých, ktorí nechcú používať chemické prostriedky. Postup je takmer rovnaký ako pri čistení práčky octom. Iba vložte cca. dva menšie hrnčeky jedlej sódy do zásobníka na prací prášok a zapnite prázdnu práčku. Čím dlhší program a čím vyššia teplota, tým efektívnejšie sa vyčistí.

Nezabudnite na vhodné príslušenstvo

Pre správny chod práčky je potrebné tiež vhodné príslušenstvo. V ponuke OKAY nájdete veľké množstvo kvalitných pracích prostriedkov, ktoré zaistia krásne voňavé prádlo. Pre pohodlnú prevádzku a vysokú efektivitu si potom môžete vybrať praktické podložky pod práčku, medzikusy i náhradné hadice.

Největší výběr praček v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitných spredu plnených práčok alebo vrchom plnených práčok navštívte náš e-shop. Vyberte si z obrovského množstva modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, zaručujeme vám 100% garanciu spokojnosti. Ak s produktom nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Článok pre vás pripravil:

Sluka Martin

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.