Ako vybrať najlepšiu umývačku riadu? - Návod a odporúčania

Umývanie riadu je jedna z tých domácich činností, ktoré by sme najradšej prenechali niekomu inému. Bohužiaľ, nie všetci máme k dispozícii osobného kuchára alebo pomocníka, ktorý by sa o to postaral. Našťastie existuje riešenie, ktoré nám môže ušetriť veľa času, úsilia, vody aj energie. Riešenie sa volá umývačka riadu.

 Ale ako si tú správnu umývačku riadu vybrať? Na čo by ste sa mali zamerať pri výbere a aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými typmi a modelmi? V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať kvalitnú umývačku riadu, ktorá bude spĺňať tvoje potreby a očakávania.

Chcem novú umývačku riadu
tiskárna
tiskárna

Prečo si zaobstarať umývačku riadu?

Umývačka riadu je praktický pomocník, ktorý za nás dokáže riad nielen umývať ale dokonca ho aj sušiť. Stačí, keď ju naplníte špinavým riadom, zvolíte vhodný program a stlačíte štart. Umývačka sa už o všetko postará. Umývačka riadu má mnoho výhod, ktoré uľahčujú život a šetria peniaze:

  • Úspora času a úsilia: Nechajte robiť umývačku všetku prácu za vás a prestaňte tráviť hodiny pri dreze. Stačí len naskladať riad do košov, zvoliť program a stlačiť tlačidlo. Umývačka riadu umyje a usuší riad za vás, zatiaľ čo vy budete odpočívať.
  • Zníženie spotreby vody: Umývačka riadu spotrebuje oveľa menej vody ako ručné umývanie. Priemerná umývačka riadu spotrebuje iba 12 litrov vody na jedno umývanie, zatiaľ čo ručné umývanie môže vyplytvať až 60 litrov vody.
  • Výhody pre životné prostredie: Znižovaním spotreby vody prispejete k ochrane životného prostredia.
  • Väčší hygienický štandard: Umývačka riadu umýva riad pri vyšších teplotách ako pri ručnom umývaní, čo znamená, že lepšie odstraňuje baktérie a nečistoty.
  • Viac poriadku v kuchyni: Zabudnite na plné drezy špinavého riadu. Neumytý riad môžete skladovať v umývačke. Nielenže nebude všade na očiach a zaberať miesto v kuchyni, ale v zatvorenej umývačke nebude ani cítiť.

Ako vybrať umývačku

  • Kapacita umývačky: Každá umývačka udáva kapacitu v počte sád riadu, ktoré zvládne umyť za jeden cyklus. Jedna sada riadu obsahuje veľký plytký tanier, veľký hlboký tanier, malý tanier, hrnček, pohár a sadu príborov.
  • Značka: Medzi osvedčené a odporúčané značky patria Bosch, AEG, BEKO, Electrolux alebo Whirlpool.
  • Hlučnosť: Dôležité je zohľadniť prostredie vašej kuchyne - pokiaľ je spojená s obývacou izbou, odporúčame hlučnosť do 46 dB. Pre samostatné kuchyne je potom prijateľná hlučnosť až do 50 dB.
  • Veľkosť: Pre tých s obmedzeným priestorom sú vhodnejšie stolné alebo voľne stojace umývačky. Voľne stojace umývačky sú samostatné zariadenia, ktoré sa dajú umiestniť kamkoľvek v kuchyni. Stolové umývačky sú malé a kompaktné umývačky, ktoré môžete postaviť napríklad na stôl alebo na kuchynskú dosku. Do veľkej kuchyne môžete vyberať zo vstavaných modelov. Vstavané umývačky sú zabudované do kuchynskej linky a sú zakryté dverami v rovnakom dizajne ako ostatné skrinky.
  • Energetická trieda: Energetická trieda určuje spotrebu energie a vody umývačky. Udáva sa písmenami od A do G, pričom A je najúspornejšia a G je najmenej úsporná. Energetická trieda ovplyvňuje prevádzkové náklady umývačky a jej dopad na životné prostredie. Čím vyššia je energetická trieda, tým nižšia je spotreba a tým nižšie sú náklady. Pokiaľ chcete šetriť peniaze aj prírodu, mali by ste vyberať umývačku s najvyššou energetickou triedou A+++.

Efektivita oproti třídě A

TriedaA+++A++A+ABCD
Efektivita oproti triede A+74%+45%+22%0%-22%-45%-66%
Kúpiť úspornú umývačku A+++

Ako funguje umývačka riadu?

Umývačka riadu sa skladá z niekoľkých častí:

  • Koše: Sú určené pre umiestnenie riadu do umývačky. Líšia sa podľa veľkosti, tvaru a usporiadania. Niektoré umývačky majú napríklad špeciálne koše na príbory, poháre alebo hrnce.
  • Čerpadlo: Zaisťuje cirkuláciu vody v umývačke. Nasáva vodu z nádrže, kde sa ohrieva a mieša s čistiacim prostriedkom, a následne ju pomocou trysiek strieka na riad. Potom voda odteká späť do nádrže, kde sa prefiltruje a znovu použije.
  • Vykurovacie teleso: Slúži na ohrev vody a vzduchu v umývačke. Vykurovacie teleso sa nachádza buď na dne nádrže, alebo na zadnej stene umývačky. Vykurovacie teleso zvyšuje teplotu vody na požadovanú úroveň podľa zvoleného programu. Aj po skončení umývania suší riad pomocou horúceho vzduchu.
  • Čidlá: Monitorujú rôzne parametre v umývačke (teplotu, tlak, hladinu vody, čistotu vody alebo množstvo čistiaceho prostriedku) a riadia činnosť čerpadla, vykurovacieho telesa a ďalších komponentov.
  • Ovládací panel: Umožňuje nastaviť a spustiť umývací program. Ovládací panel môže byť mechanický alebo elektronický. Nachádzajú sa na ňom tlačidlá, páčky alebo dotykový displej, ktorými si navolíte rôzne umývacie funkcie.
tiskárna

OKAY Tip: So zapojením umývačky vám radi poradíme. Pripravili sme vám praktického radcu.

tiskárna

Vstavané alebo voľne stojaca umývačka?

Pri výbere umývačky riadu sa rozhodnite, či chcete vstavaný alebo voľne stojaci model. Vstavané umývačky ľahko integrujete do svojej kuchynskej linky. Voľne stojace umývačky môžu byť umiestnené takmer kdekoľvek.

Kúpiť umývačku

Plnohodnotné úzke umývačky

V niektorých bytoch musia majitelia bojovať s nedostatkom priestoru. Aj na ne výrobcovia pamätajú a vyrábajú užšie umývačky so šírkou 45 cm. Tieto úzke umývačky pojmú zhruba 9 sád riadu a počas jedného umývania spotrebujú len okolo deviatich litrov vody.

Kúpiť umývačku

Miniumývačky šetria miesto aj peniaze

Miniumývačky pojmú asi šesť sád riadu a spotrebujú približne 7 litrov vody. Sú známe tiež ako stolné umývačky, čo znamená, že ich môžete pokojne nechať stáť napríklad na stole alebo kuchynskej linke. Miniumývačky sú skvelou voľbou do menších domácností, ktoré nemajú veľké množstvo riadu.

Chcem minimyčku
tiskárna

Užitečné funkce myček nádobí

  • AntiFingerPrint – povrchová úprava, ktorá zvyšuje odolnosť umývačky proti zanechaniu odtlačkov prstov
  • HygienaPlus – zvýšená ochrana proti baktériám; výrobcovia uvádzajú odstránenie baktérií do výšky 99 %
  • FuzzyLogic – tiež zvaný 6. zmysel je funkcia, ktorá sama rozpozná mieru zašpinenia riadu a podľa toho navolí vhodný program
  • VarioFlex– je systém usporiadania košov pre lepšie usporiadanie v závislosti od umývaného riadu, vďaka čomu je umývačka efektívnejšie využívaná
  • AquaStop– je bezpečnostné opatrenie vo forme poistky; pri poruche dôjde k uzavretiu prítoku vody a zamedzeniu vyplavenia miestnosti
  • EKO program– úsporný program, ktorý šetrí spotrebu elektrickej energie a vody pri umývacom cykle
  • AutoDRY/Otváranie dverí – po dokončení umývacieho cyklu otvorí dvere umývačky
  • Odložený start – umožní posunúť štart umývacieho cyklu na neskoršiu dobu
  • LED osvetlenie– osvetľuje vnútorné priestory umývačky pre pohodlnejšie používanie
  • Detský zámok – umožní umývačku uzavrieť a zabrániť tak neopatrnému používaniu deťmi

Najväčší výber elektra v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitného elektra navštívte náš e-shop.

Vyberte si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Ak sa rozhodnete pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Pokiaľ nebudete spokojní, môžete produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.