Ako vybrať mikrovlnnú rúru

Mikrovlnná rúra je jedným z menších kuchynských spotrebičov, ktoré nám môžu uľahčiť prácu a ušetriť veľa času. Viete ale, podľa akých parametrov si vybrať tú správnu?

Umiestnenie

Pred nákupom mikrovlnnej rúry je najprv potrebné si uvedomiť, či ju chcete postaviť voľne alebo či ju chcete zabudovať do kuchynskej linky. Umiestnenie voľne stojacej mikrovlnky je možné ľubovoľne meniť. Svoje miesto môže mať na pracovnej doske alebo napríklad na chladničke. Je ale potrebné zvážiť rozmery i hmotnosť spotrebiča a dostupnosť zásuvky s elektrickým prúdom. Ak sa rozhodnete pre mikrovlnku vstavanú, je potrebné vedieť, že ju už nikdy nemôžete postaviť voľne. Nutnosťou je zaistenie dostatočného odvetrávania. Na trhu existujú aj atypické spotrebiče, ktoré možno postaviť do rohu kuchynskej linky. Najčastejšie zákazníci kupujú mikrovlnky s bielou či nerezovou povrchovou úpravou. Vyberať ale môžete takmer zo všetkých základných farieb.

Pri výbere mikrovlnky je dôležité zvážiť, či sa do vašej kuchyne hodí voľne stojaca alebo vstavaná mikrovlnka

Objem mikrovlnky

V obchodoch môžete vyberať mikrovlnky s objemom od 14 l do 40 l. Veľkosť objemu sa odvíja od toho, aké jedlá a pre koľko stravníkov budete v rúre pripravovať. Pre jednoduchý ohrev porcie jedla stačí kapacita 14 litrov. Ak v mikrovlnke chcete pripravovať nedeľný obed pre celú rodinu, oplatí sa vám väčšia mikrovlnná rúra. Samozrejme platí, že čím väčší objem, tým väčšie vonkajšie rozmery spotrebiča. Otočný tanier má najčastejšie priemer 28 - 36 cm. To je dostatočné pre najbežnejšie používaný riad. Aby ste ale predišli nepríjemnému prekvapeniu, je najjednoduchšie si pred nákupom zmerať riad, ktorý chcete do mikrovlnky používať.

Funkcie

Pred nákupom mikrovlnky je potrebné si ujasniť, aké funkcie chcete využívať. Jednoduché modely zvládnu jedlo ohriať a rozmraziť. Ak máte v kuchyni sporák s klasickou rúrou, prídavné funkcie mikrovlnky asi príliš nevyužijete. Ak ale chcete v mikrovlnke piecť aj grilovať, oplatí sa vám investovať do prepracovanejšieho modelu.

A s akými funkciami sa môžete u multifunkčných mikrovlniek stretnúť?

Gril - pečie a zapeká pomocou sálavého tepla. Vďaka tomu pokrm získa peknú farbu a zlatistú kôrku.

Crisp - pre použitie tejto funkcie potrebujete špeciálny tanier, pečie pokrmy zhora aj zospodu ako pri tradičnom pečení, ale za oveľa kratší čas.

Horúci vzduch - zaistí rovnomerné a rýchle pečenie, bez toho aby sa zmiešali pachy súčasne pripravovaných jedál.

Jet Defrost- rozmrazuje 7-krát rýchlejšie než bez tejto funkcie a to pri zachovaní nutričnej hodnoty potravín.

Mikrovlnná rúra disponuje rôznymi funkciami a môžete v nej dokonca aj piecť

Výkon

Čím väčší je výkon, tým rýchlejšie je jedlo pripravené. Výkon sa udáva vo wattoch. U mikrovlniek sa výkon pohybuje medzi 600 až 1200 W. Ak si prajete mikrovlnku s grilom, mala by dosahovať výkon minimálne 1000 W.

Príkon

Príkon vyjadruje množstvo energie spotrebovanej za jednotku času. Jednotkou príkonu je watt. Spotreba mikrovlnky je tým vyššia, čím viac funkcií má. Pomeru medzi výkonom a príkonom sa hovorí účinnosť. Hľadáme teda taký prístroj, ktorý má čo najvyššiu účinnosť, teda čo najvyšší výkon a zároveň čo najnižší príkon.

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.