Ako vybrať jedálenský stôl

Pri jedálenskom stole sa všetci stretávame od rána až do večera. Nie je to len priestor určený pre spoločné stolovanie, je to aj miesto, kde sa odohrávajú bežné aj sviatočné udalosti v prítomnosti našich najbližších. Pri výbere môžete naraziť na veľké množstvo parametrov a funkcií, medzi ktorými sa budete musieť rozhodnúť.

S naším sprievodcom zistíte, ako vybrať jedálenský stôl, ktorý bude najlepšie vyhovovať všetkým vašim požiadavkám a potrebám.

Vybrať z ponuky jedálenských stolov
jedálenský stôl
jedálenský stôl

Čo si pred nákupom ujasniť?

Než sa pustíte do výberu nového jedálenského stola, je potrebné odpovedať si na niekoľko otázok. Tie vám pomôžu ujasniť si, čo od stola očakávate a aký typ sa vám bude najviac hodiť.

  • K čomu budete stôl používať? Ak pri stole iba jete, zvoľte taký, ktorý pohodlne usadí členov domácnosti. Pokiaľ často organizujete večierky a hráte doskové hry, kúpte si väčší obdĺžnikový alebo oválny stôl, prípadne stôl rozkladací.
  • Ako často budete stôl využívať? Ak ste zvyknutí jesť napríklad pri televízii a pri stole sa zídete len zriedka vo väčšom počte, nie je potrebné kupovať stôl pre väčší počet ľudí.
  • Koľko priestoru máte k dispozícii? Pre menší počet osôb v domácnosti je vhodný štvorcový stôl. Pokiaľ máte málo miesta, ale potrebujete veľký stôl, siahnite po rozkladacom. Ak máte priestoru dostatok, kúpte si veľký obdĺžnikový alebo oválny stôl.

Aký je ten najlepší materiál?

Jedálenské stoly sa vyrábajú z mnohých rôznych materiálov, pričom každý z nich má svoje prednosti a špecifiká. Najčastejšie sú stoly vyrábané z nasledujúcich materiálov:

Masív

Drevené jedálenské stoly predstavujú obľúbenú klasiku, sú vysoko odolné a kvalitné a interiéru dodávajú príjemný prírodný vzhľad. Vyrábajú sa z mnohých druhov dreva, ako napr. dub, javor, borovica, mahagón a mnoho ďalších. Drevené stoly sú krásne na pohľad a platí, že čím tvrdšie drevo, tým odolnejší a stabilnejší stôl.

+ Jednoduchá údržba
+ Bytelnosť
+ Teplé na dotyk
+ Dlhá životnosť
- Náchylné na poškriabanie
- Vyššia cena

jedálenský stôl

Kov/sklo

Stoly vyvedené v kombinácii týchto materiálov (kovové nohy a sklenená doska) ponúkajú moderný a svieži vzhľad, opticky zväčšujú priestor a je ľahké je vyčistiť. Sklo je však chladné na dotyk a budete ich musieť často leštiť.

+ Neobvyklá kombinácia
+ Moderný design
+ Jednoduchá údržba
- Studené na dotyk
- Rýchle znečistenie

jedálenský stôl

Drevotrieska (MDF/LDTD)

Obľúbený pevný materiál, ktorý je odolný voči vlhkosti a ľahký na údržbu. Ponúka takmer porovnateľnú kvalitu ako masív akurát za nižšiu cenu. Stoly z drevotriesky môžete nájsť pod označením MDF, ktoré označuje lisovaný drevený materiál spojený živicou, prípadne LDTD, Ktoré značí lamino.

+ Takmer rovnaká kvalita ako masív
+ Nižšia cena
+ Variabilita – množstvo dekorov
- Nemala by prichádzať do kontaktu s väčším množstvom vody
- Hrany stola môžu mať tendenciu sa odlamovať

Vyberte tie správne rozmery jedálenského stola

Kam umiestniť jedálenský stôl? Kvalitný jedálenský stôl v správne vybraných rozmeroch je zásadný prepohodlné usadenie všetkých členov domácnosti. Je potrebné mať okolo neho dostatočný priestor na pohodlný priechod aj odsúvanie stoličiek.

Všeobecne sa odporúča, aby pre jednu osobu bolo k dispozícii minimálne 60 × 40 cm priestoru. Ideálna výška stola potom má byť aspoň 75 cm, pričom odporúčame v prípade dostatku priestoru zaobstarať stôl skôr väčší. Naj keď totiž neviete, kto sa k vám práve zastaví na obed. Pokiaľ chcete mať reálnejšiu predstavu, ako vybraný stôl bude v jedálni vyzerať, rozložte si na zem noviny v jeho rozmere.

Pokiaľ nemáte dostatok miesta, ale potrebujete čo najväčší stôl, je pre vás riešením stôl rozkladací. Ten ponúka najväčšiu variabilitu a po rozložení môže poskytnúť priestor až pre 4 ďalších stravníkov.

Štyri, alebo len jedna noha?

Stoly so 4 nohami sú najčastejším riešením, ktoré garantuje stabilitu aj pri väčšom zaťažení. Nohy môžu byť drevené alebo kovové, pričom tie kovové bývajú veľmi tenké. Stôl s jednou centrálnou nohou si kúpte, ak chcete dizajnovo zaujímavý kúsok, Ktorý zaručene skrášli váš interiér. Budete sa však musieť zmieriť s tým, že sa vám kvôli nohe budú horšie zasúvať stoličky.

jedálenský stôl

Obdĺžnikový, kruhový, alebo snáď štvorcový?

Tvar jedálenského stola vyberajte v závislosti od dostupného priestoru v jedálni – každý tvar je totiž vhodný do rôzne veľkého priestoru. Štvorcový tvar je ideálny na jedálenský stôl do malých priestorov len pre dve osoby. Obdĺžnikový jedálenský stôl je vďaka svojmu úzkemu tvaru najpopulárnejším variantom, pretože svojou konštrukciou nezaberá príliš veľa priestoru, ale aj tak dokáže usadiť veľké množstvo ľudí. Kruhový či oválny stôl zase ideálne využijete, pokiaľ máte doma viac miesta a záleží vám na tom, aby na seba všetci dobre videli.

Pár tipov na záver

  • Každý interiér je iný a je dôležité, aby do neho jedálenský stôl čo najlepšie zapadol. Ak je váš byt skôr moderného typu, zvoľte stôl v minimalistickom dizajne s čistými líniami. V opačnom prípade sa pozrite po tradičnom stole s klasickým dizajnom a napríklad aj zdobenými detailmi.
  • Pre ten najkrajší dojem zlaďte stôl aj s osvetlením.
  • Stoličky by mali byť v harmónii s dizajnom stola. Môžete si kúpiť samostatnú jedálenskú stoličku, ale aj hotový jedálenský set, ktorý sa skladá zo stola a stoličiek v jednotnom dekore.
  • Ak hľadáte netradičné riešenie, vďaka ktorému budete môcť usadiť viac ľudí do menšieho priestoru, vyberte si miesto klasických stoličiek k stolu kuchynskú lavicu.
  • Zaobstarajte si kvalitné a štýlové príslušenstvo ako taniere, hrnčeky či príbory pre ten najlepší zážitok zo stolovanie.

Pohodlný nákup jedálenského stola v OKAY

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového jedálenského stola v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti – ak s ním nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zdarma.

Okrem toho ponúkame kompletnú ponuku služieb: expedícia do 5 pracovných dní a ďalšie služby vrátane dopravy, vynášky a montáže.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za trvale najnižšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyne

Spálňa

Matrace

Obývacia
izby

Drevený nábytok

Doplnky
do bytu

Kúpeľně

Kancelárie

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.