Ako vybrať chladničku na víno?

Možno sa pýtate, prečo je na skladovanie vína správnou voľbou vinotéka? Na rozdiel od klasických chladničiek, chladnička na víno udržiava a rozvádza teplo v jej vnútri efektívnejšie. Nielen správna cirkulácia vzduchu ju nerobí vhodnejšou pre skladovanie vína ako bežnú chladničku. Kvalitné UV filtre  a tlmiče vibrácií kompresoru sú kľúčovými prvkami odlišujúcimi klasickú chladničku od chladničky na víno.

Skladovanie vína

Správna teplota je dôležitá. Pri výbere je nutné zvážiť, či bude domáca vinotéka slúžiť výhradne na krátke skladovanie, alebo aj dozrievanie vína, a teda na jeho dlhšie skladovanie. Ak je odpoveďou iba na skladovanie vína za účelom pripravenosti jeho podávania, je vhodné zvoliť chladničku na víno s dvomi chladiacimi zónami. Chladničky na víno s dvomi chladiacimi zónami umožňujú udržiavať víno pripravené v rozdielnych teplotách: 14-16 ℃ pre červené vína a 6-8 ℃ pre biele, rosé a šumivé vína.

Zatiaľ čo vinotéka s jednou chladiacou zónou je určená pre dlhšie skladovanie vína a teda aj jeho dozrievanie. Typicky takéto vinotéky udržiavajú vo vnútri stabilnú teplotu 12-14 ℃. Ak patríte aj k milovníkom pív alebo cigár, tak niektoré modely umožňujú uskladňovanie aj týchto produktov a preto je voľba takýchto modelov veľmi výhodná.

Chladnička na víno

Umiestnenie vinotéky

Umiestnenie vinotéky nie je triviálnosť. Existujú tri kategórie vinoték: voľne stojace, vstavanéa s možnosťou integrácie do kuchyne. Samotné umiestnenie vinotéky značne ovplyvňuje cirkuláciu vzduchu. Cirkulácia vzduchu je pritom veľmi dôležitým aspektom, ktorý je pri vinotéke nutné mať na pamäti. Čerstvý vzduch vstupuje do vinotéky spredu a teplý vzduch sa dostáva z vinotéky z vrchu a zozadu. Ak je chladnička na víno nesprávne umiestnená a zabraňuje to takejto cirkulácii vzduchu, tak automaticky spotrebuje viac elektrinya je hlučnejšia.

Voľne stojaca vinotéka je najjednoduchšia na umiestnenie, keďže môže byť na zemi alebo na stole a jediné čo potrebuje, je priestor pár centimetrov na každej strane, aby fungovala optimálne. Vstavaná vinotéka má bežne šírku 60 cm, ako klasická kuchynská jednotka, čo umožňuje ich výmenu ako je to napr. u umývačky riadu.

Pri vstavanej vinotéke musíte nainštalovať mriežku, cez ktorú môže vzduch vinotéka nasávať a zabezpečiť medzeru medzi povrchom vinotéky a kuchynskej linky, aby teplý vzduch mohol odchádzať.

Integrovaná vinotéka na rozdiel od vstavanej nenahradzuje kuchynskú jednotku, ale zmestí sa priamo do nej. Tieto chladničky na víno sú štíhlejšie a majú širšie dizajnové dvierka. Rovnako si však vyžadujú inštaláciu mriežky na cirkuláciu, najmä teplého vzduchu.

Ako vybrať vinotéku?

Ku klasickým vlastnostiam, ktoré sú pri výbere vinotéky rovnako dôležité patria: jej veľkosť a množstvo fliaš, ktoré je možné v nej uskladniť. Neexistuje správna univerzálna veľkosť vinotéky. Záleží to na priestore jej umiestnenia a vlastných preferenciách. Ak má byť vinotéka pod kuchynskou linkou, tak bude menšia. Naopak, ak ju chcete dať pod schody, tak môže byť väčšia.

Pri zvažovaní množstva uskladniteľných fliaš pri vinotékach s účelom dlhého skladovania, sa odporúča vyberať vinotéky s o polovicu väčším priestorom na uskladnenie o akom uvažujete. A to z dôvodu, že pridávanie fliaš býva rýchlejšie ako ich samotná výmena, keďže sa počíta s budovaním kolekcie vín za účelom ich dozrievania.

Skladovanie vína

Spotreba elektrinya hlučnosť sú ďalšie vlastnosti, ktoré si pri chladničke na víno zaslúžia pozornosť. Vinotéky s hlučnosťou 40 dB a menej sú označované za tiché. Spotreba elektriny je závislá na správnej cirkulácii vzduchu a na dvierkach. Dvierka, ktoré nie sú presklené, lepšie udržujú teplotu a tým pádom klesá aj spotreba elektriny vinotéky. Niektoré vinotéky sú dostupné aj so zámkom, aby sa deti nemohli dostať k drahým alkoholickým nápojom.

Flexibilita pridáva na pohodlí. Niektoré vinotéky napr. disponujú výsuvnými poličkami, čo umožňuje ľahké umiestňovanie fliaš a jednoduchý prehľad kolekcie vín. To slúži ako čerešnička na torte pri výbere tej správnej vinotéky.

Tipy a triky pre milovníkov vína

Ako otvoriť víno bez vývrtky?

  • Použitie kľúča: Vložte kľúč medzi hrdlo fľaše a zátku a zľahka pritlačte na kľúč. Potom zatiahnite za kľúč, aby sa zátka vysunula von.
  • Použitie noža: Opatrne vložte špičku noža pod okraj zátky a zľahka ju posuňte dovnútra. Potom skúste zátku postupne zdvíhať, kým sa nepodarí z fľaše vybrať.
  • Použitie skrutkovača: Zasuňte skrutkovač do stredu zátky a ľahko ju zatiahnite. Potom postupne zdvíhajte skrutkovač a zátku, kým sa zátka úplne nevysunie.
  • Použitie topánky: Vložte fľašu do topánky tak, aby bola zátkou smerujúcou von z otvoru topánky. Potom buď niekoľkokrát silno udrite pätou topánky o stenu alebo podlahu, alebo zatiahnite fľašu von z topánky, čo by malo viesť k tomu, že sa zátka uvoľní a vysunie von.

Dá sa použiť červené víno na maľovanie?

Ak sa už naozaj nudíte a v chladničke vám zostalo nedopité červené víno, môžete vyskúšať svoj umelecký talent. Najmä červené vína s vysokým obsahom farbív (tzv. farbiarky), ako napríklad Alibernet či Neronet, sa dajú krásne použiť na maľovanie. Fungujú podobne ako akvarely a vy si tak môžete zadovážiť originálnu spomienku na toto obdobie.

malovanie vinom

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.