Ako určiť spotrebu elektrickej energie

Ako zistiť, koľko elektriny spotrebujete, ako ušetriť alebo aké energeticky úsporné spotrebiče si kúpiť. Otázky, ktoré v súčasnosti rezonujú v každej domácnosti, dielni alebo kancelárii. Ceny energií rastú, a tak nie je divu, že výrazne zaťažujú rodinné rozpočty. Šetriť môžete začať hneď, stačí zistiť svoju spotrebu energie. A ako to urobiť? To vám povieme v našom článku.

Viete už, ako efektívne ušetriť na energii a elektrine?

OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.

Ako zabrániť nadmernej spotrebe energie

  1. Používajte účinné spotrebiče

Investujte do moderných inteligentných spotrebičov, ktoré vám ušetria všetko bez starostí. Kúpte si energeticky úspornú chladničku, práčku alebo umývačku riadu. Pre lepšiu kontrolu si zaobstarajte termostat, ktorý vám umožní nastaviť teplotu presne podľa vašich predstáv - nižšiu cez deň a v noci, vyššiu večer.

  1. Zefektívnite vykurovanie svojej domácnosti

Zaobstarajte si solárne panely alebo vymeňte staré okná za nové, ktoré dobre tesnia. Nezabudnite na vetranie. Okrem toho, že je príjemné dýchať čerstvý vzduch, môže to zvrátiť tepelné straty. Ako je to možné? Krátke, ale intenzívne vetranie s otvorenými oknami rýchlo vyvetrá vzduch, ale udrží steny teplé. Ak máte napríklad "vetracie" okno a kúrite, plytváte peniazmi!

  1. Prečítajte si energetické štítky spotrebičov

Sledujte optimálne prevádzkové podmienky spotrebičov. Vaša chladnička, mraznička a mraznička pracujú doslova nepretržite - 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Preto sa určite oplatí investovať do kvalitného spotrebiča s čo najnižšími prevádzkovými nákladmi. Najjednoduchšie to zistíte tak, že si pozriete podrobné štítky na každej chladničke. Najúčinnejšie chladničky a mrazničky sú označené písmenom A, najmenej účinné písmenom G.

Inteligentná zástrčka Tesla

Chcete využívať inteligentné ovládanie aj bežných domácich spotrebičov? Stačí si zaobstarať inteligentnú zásuvku.

  1. Získajte termostatickú hlavicu

Vybavte svoj domov inovatívnou inteligentnou termostatickou hlavicou. Je široko kompatibilný, takže môžete všetko pohodlne nastaviť odkiaľkoľvek a ušetriť veľa energie - až 30 % nákladov na vykurovanie. Pomôže vám nastaviť vykurovanie tak, aby bolo čo najefektívnejšie. Navyše vás vždy upozorní napríklad na otvorené okná, čím zabráni zbytočnému úniku tepla.

  1. Majte po ruke elektromer

Digitálny merač ľahko vypočíta presnú cenu a zmeria spotrebovanú energiu. Medzi ďalšie funkcie patrí meranie elektrických veličín - napätia a okamžitého odberu energie.

LED žiarovka Emos ZQ5140

Ideálnym spôsobom, ako znížiť výdavky na energiu, sú úsporné LED žiarovky.

  1. Používajte úsporné LED žiarovky

LED žiarovky fungujú na princípe elektroluminiscencie, čo znamená, že premieňajú elektrickú energiu priamo na svetlo, a preto nevzniká žiadne teplo. Výsledkom je, že energia sa premieňa okamžite a nepotrebuje vysoký príkon, a preto nespotrebuje toľko elektrickej energie. Okrem toho svietia rovnako dobre ako bežné žiarovky, ich obstarávacia cena sa pohybuje v rozumných medziach a majú vynikajúcu a dlhú životnosť. Ak chcete byť o krok vpred, vyskúšajte inteligentné osvetlenie. Pre tých, ktorí zabúdajú, je to ideálne riešenie. Nestane sa vám, že by ste zostali zapnutí celé hodiny, pretože svetlo môžete ovládať na diaľku. Navyše, a to je veľký hit, môžete meniť farby alebo nastaviť časovač. LED žiarovky majú tiež niekoľko výhod.

  • Cena - pravdepodobne najdôležitejší parameter. Ak zohľadníte obstarávaciu cenu a životnosť, vyjde vám najvýhodnejšie.
  • Chladenie
  • Farba - môžete si vybrať z chladnejších alebo teplejších odtieňov.
  • Odolnosť - môžete ho mať vonku aj v interiéri. Ich kryt je totiž dostatočne robustný a odolá aj dažďu.

Ako vypočítať spotrebu energie

Ak ste v škole nedávali pozor pri fyzike a neboli ste ani najlepší v triede, nevadí. Spotrebu elektrickej energie si môže vypočítať každý. Musíte poznať dve veci - príkon a vzorec. Zistite, aký je príkon spotrebiča (táto informácia je zvyčajne uvedená na štítku spotrebiča, v návode alebo na žiarovke). Jednotky, v ktorých sa udáva výkon, sú watty (W). Túto jednotku vynásobte počtom hodín, počas ktorých je spotrebič zapnutý. To udáva jeho spotrebu vo watthodinách (Wh) alebo kilowatthodinách (kWh). Tá je jednotkou, v ktorej sa udáva cena elektriny. To závisí od vášho dodávateľa energie.

Digitálny merač vám na displeji zobrazí všetky potrebné informácie.

Ako vypočítať spotrebu energie

Ak sa vám nechce počítať, môžete použiť niekoľko online kalkulačiek. Vždy je lepšie vedieť aspoň približnú spotrebu celej domácnosti. Na internete je k dispozícii mnoho takýchto nástrojov. Môžu vám vypočítať nielen spotrebu energie, ale aj spotrebu vody a plynu alebo porovnať ceny.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra


Článok pre Vás pripravil Jana Houbová

Napíšte mi

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.