Ako správne vybrať gramofón?

Zvažuješ kúpu gramofónu? Bezpochyby ti zaistí veľmi kvalitný zvukový zážitok. Zároveň môže poslúžiť nielen ako dizajnový doplnok domácnosti, ale vytvorí aj kúzelnú atmosféru pre všetkých prítomných.

Pripravili sme si pre teba krátke zhrnutie toho, ako správne vybrať gramofón aj do tvojho domova.

Pozrieť ponuku gramofónov
gramofon

Ako funguje gramofón

Stručne povedané gramofón číta pomocou ihly mechanicky zaznamenaný zvuk na gramofónovej doske a ten premieňa na zvuk, ktorý následne môžeš počuť.

Ako prebieha proces prehrávania zvuku pomocou gramofónu?

  • Položíš gramofónovú dosku na otáčaciu časť gramofónu.
  • Zapneš gramofón.
  • Doska sa začne otáčať a na ňu sa znesie ihla (prípadne tento krok vykonáš manuálne).
  • Ihla trie o drážky v doske a ich vzor prenáša do gramofónu.
  • Gramofón prevádza pohyby ihly na elektrické signály.
  • Elektrické signály sú zosilnené, aby sa dostali do reproduktora. To sa deje pomocou gramofónového predzosilňovača, ktorý často býva súčasťou gramofónu.
  • Z reproduktorov počúvaš zvuk zaznamenaný na gramofónovej doske.
gramofon

Prečo oceníš gramofón?

  • Má vysokú kvalitu prehrávaného zvuku.

    Počas digitalizácie sa môžu stratiť niektoré basy a výšky. Oproti tomu gramofón nahráva zvuk v pôvodnej kvalite, takže si poslucháč môže užívať širokú škálu zvukov a nuáns.
  • Má jedinečný vzhľad.

    Gramofón môžeš využiť aj ako dizajnový doplnok svojej domácnosti. Môže byť moderný a elegantný, retro a obdivuhodný, a môže byť aj všetko dohromady.
  • Pri jeho zapínaní sa budeš cítiť špeciálne.

    Keď pokladáš dosku do gramofónu a sleduješ, ako sa roztáča, je to nenahraditeľný okamih. Dalo by sa povedať, že ti gramofón umožňuje fyzický kontakt s hudbou. Keď pozoruješ pohyb ihly po zázname na doske, je to takmer hmatateľný zážitok z hudby.
  • Gramofón ťa vráti do minulosti.

    Pri počúvaní gramofónu človek často cíti príjemné opojenie a uvoľnenie. Nostalgia a pohoda pri počúvaní gramofónu prináša do miestnosti atmosféru, ktorá sa nezabúda.
  • Zbierať gramofónové dosky môže byť ako vlastniť poklad.

    V živote je dôležité robiť si drobné radosti. Zbieranie jedinečných gramofónových dosiek môže byť pre mnohých zábavným koníčkom. Vo svojej zbierke môžeš vlastniť kusy, ktoré ti vždy zdvihnú náladu, keď si ich prehráš na svojom gramofóne.

Podľa čoho vyberať?

Na začiatok si pri výbere stanov, či ti stačí jednoduchší lacnejší gramofón na občasné púšťanie dosiek, alebo si naopak ochotný priplatiť si za kvalitu, ktorá bude zodpovedať požiadavkám, aké má na počúvanie gramofónu skúsený audiofil.

Ak s gramofónmi začínaš alebo si iba príležitostný fanúšik, rozdiel pravdepodobne nespoznáš a oceníš praktický gramofón so vstavanými reproduktormi a s pridanými schopnosťami (napr. USB vstup, rádio atď.) podľa tvojich preferencií.

Ako skúsený audiofil máš však nároky väčšie a potom sa hodí hľadať vysoko kvalitný gramofón, ktorý bude stačiť tvojmu citlivému sluchu.

gramofon

Čo by mal vedieť gramofón?

Keď si vyberáš domov ten najlepší gramofón a už máš jasno, či si obyčajný poslucháč, audiofil alebo DJ, polož si nasledujúce otázky:

Chcem automatické alebo manuálne ovládanie?

Pokiaľ si chceš ručne nasadzovať ihlu a prežívať autentický zážitok, zvoľ manuálny gramofón. Pre tých, ktorí preferujú jednoduchosť, bude naopak ideálny automatický gramofón.

Gramofón Roadstar TTR-8634 má poloautomatický chod, ktorý ti umožní prežiť jeho zapnutie, kedy sám nastavíš ihlu na dosku, avšak po skončení dosky sa sám vypne. So svojimi zabudovanými reproduktormi aj zosilňovačom je veľmi priateľský pre začiatočníkov, zároveň však každého nadchne svojim elegantným vzhľadom.

Chcem jednoduchosť so vstavanými reproduktormi?

Taká kúpa ťa často vyjde lacnejšie, ale musíš počítať s tým, že kvalita zvuku sa externým reproduktorom nevyrovná. Sú teda vhodnejšie skôr pre nenáročných poslucháčov. Napr. vyššie spomínaný gramofón Roadstar TTR-8634 tí zaistia jednoduchosť pri zapájaní a zároveň dá možnosť nahrávať si skladby z dosiek do digitálnej podoby.

Pokiaľ ale zvažuješ externé reproduktory pre hlbší poslucháčsky zážitok, potom štýlový gramofón Crosley Gig s dreveným dizajnom sa dá pripojiť aj na Bluetooth a jeho dva mikrofóny môžeš vymeniť za výkonnejší. Môže sa k nemu hodiť napr. reproduktor AQ TANGO 95. Ozvučí malé aj väčšie priestory a je ľahké pripevniť ho na stenu aj na stojan.

Potrebujem výstup pre slúchadlá?

Ak hľadáš priateľskú cenu gramofónu, retro Crosley Voyager je v praktickom kufríku, s ktorým sa ti bude ľahko cestovať. Má tiež vstup pre slúchadlá, ktoré ti zaistia nerušené počúvanie gramofónu a skrátia ti napr. cestu vlakom.

Potrebujem kopírovať zvuk na USB disk?

Pokiaľ sa nechceš plne vzdať digitalizovaného zvuku, možno ťa láka predstava, že si svoje gramofónové dosky nahráš aj pre ďalšie potreby. V takom prípade sa uisti, že tvoj gramofón ponúka možnosť kopírovať zvuk na USB disk. Napr. gramofón s Bluetooth reproduktormi Bigben TD115CSPS tí okrem elegancie a štýlu prinesie možnosť digitalizovať staré nahrávky. Máš navyše možnosť pripojiť ho aj k svojmu zosilňovaču. Napr. predzosilňovač AQ MM 3 zaisťuje dokonalé obmedzenie šumu a kvalitný, stály zvuk.

Chcem, aby na ňom išlo zapnúť aj FM rádio?a

Hnedý retro Denver MRD-52 získa svoj obdiv vzhľadom aj kvalitným zvukom. Okrem vstavaného Bluetooth pripojenia disponuje aj vstupom na CD a je to gramofón s rádiom. Ladí široké spektrum staníc, ktoré nie sú pre klasické rádiá dostupné, a to vďaka digitálnemu DAB+ tuneru.

Potrebujem prenosný gramofón na výlety?

Cenovo dostupný kufríkový gramofón Ricatech RTT21 je zabudovaný priamo v prenosnom kufríku. Cez zabudovanú technológiu Bluetooth si navyše pri výletoch môžeš púšťať aj hudbu priamo zo svojho smartfónu.

Bude mi k niečomu možnosť prehrávať na gramofóne aj CD a magnetofónové kazety?

Ak je tvoja odpoveď áno, potom ťa môže zaujať retro gramofón s Bluetooth HIF-1993-BT. Má silné reproduktory, a nielenže dokáže prehrať aj kazety a CD, ale ľahko ho prepojíš aj so svojím telefónom.

Potrebujem bezdrôtové Bluetooth pripojenie?

Pokiaľ vieš, že budeš na gramofóne chcieť prehrávať aj svoju vlastnú digitalizovanú hudbu, Bluetooth pripojenie pre teba bude nevyhnutné. Umožní ti to tiež napr. prepojiť gramofón s bezdrôtovými slúchadla

Vzhľad tiež zohráva úlohu.

Drevený retro gramofón Roadstar HIF-1850TUMPK je kombináciou unikátneho vzhľadu dôb minulých a technických vymožeností doby súčasnej, pretože dokáže prehrať MP3 súbory, CD súbory aj FM rádio. Diaľkové ovládanie navyše robí jeho obsluhu jednoduchou pre každého.

V kontraste potom stojí napr. moderný gramofón Pro-Ject T1 Phono SB, ktorý zapadne do každej domácnosti a prinesie čistý zvuk s absolútnou presnosťou prenosu vďaka kvalitnému ramienku.

OKAY TIP:Cez Bluetooth sa dajú pripojiť aj bezdrôtové reproduktory. Pokiaľ chceš teda pre svoj gramofón ešte lepší zvuk, pozri sa na náš článok Ako vybrať najlepší Bluetooth reproduktor?

Tipy na obsluhu gramofónu

  • Umiestnenie gramofónu:

    Gramofón by si mal postaviť do vodorovnej polohy a na podložku, ktorá nebude rezonovať. Vyber si vhodný hifi stolík z našej ponuky, ktorý nielen poskytne gramofónu stabilnú podporu, ale dodá aj eleganciu tvojej obývačke.
  • Čistiace prostriedky

    Na udržanie optimálneho výkonu gramofónu je dôležité starať sa o jeho čistotu. Vyber si z našej ponuky príslušenstva ku gramofónom špecializované čistiace prostriedky, ktoré sú šetrné k zariadeniu a odstránia prach a nečistoty bez rizika poškodenia. Osobitnú pozornosť je vhodné venovať aj starostlivosti o ihlu gramofónu.
  • Ochrana proti prachu

    Čo tvojmu gramofónu predĺži životnosť a zachová kvalitu zvuku je tiež kryt, ktorý ho chráni pred prachom a vlhkosťou. Preto keď gramofón nepočúvaš, nenechávaj ho odkrytý.

Pozri sa na našu ponuku gramofónov. Ktorý z nich sa stane tvojím spoločníkom pre chvíle pokoja a pohody?

Nakupovať u nás nie je risk. V rámci programu Garancia 100% spokojnosti môžeš tovar, ktorý nebude vyhovovať tvojim predstavám, zadarmo do 30 dní vrátiť.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.