Ako správne sedieť pri PC?

Čím ďalej viac ľudí trávi väčšinu času v práci v sede pri počítači, čo je poloha, ktorá pre naše telo nie je prirodzená a môže so sebou prinášať rôzne zdravotné riziká.

Tým však môžete veľmi efektívne predísť, a pokiaľ sa naučíte, ako správne sedieť pri PC, väčšine problémov sa vyhnete.

Vybrať z ponuky kancelárskych kresiel
Ako správne sedieť pri PC?
Ako správne sedieť pri PC?

Zdravotné následky zlého sedenia

Dlhodobo zlým sedením pri počítači najviac trpí chrbtica, pričom problémy sa nemusia prejaviť hneď, ale pokojne až po pár rokoch.

Medzi tie najčastejšie problémy, ktoré môžete zažívať kvôli nesprávnemu sedeniu pri počítači, patria napríklad bolesti chrbta a krku, kŕčové žily, syndróm karpálneho tunela, tenisový lakeť alebo problémy s krvným obehom.

Nie je však potrebné sa obávať, stačí sa poučiť o základných pravidlách ergonómie spoločne s pravidelným pohybom a väčšina problému vás minie.

Ako sedieť pri PC bez bolestí v 5 bodoch:

  • Dodržujte pravidlá pravých uhlov a meňte polohy
  • Zaobstarajte si kvalitnú ergonomickú stoličku
  • Myslite aj na vhodný polohovateľný stôl
  • Nezabudnite ani na ergonomické príslušenstvo, ako je myš či klávesnica
  • Nepracujte nonstop a dávajte si prestávky!

Objavte tajomstvo zdravého sedenia

Zo všetkého najskôr sa zamyslite, ako vo svojej stoličke sedíte. Pre zdravé sedenie pri počítači je základ sedieť vzpriamene a nehrbiť sa. Okrem toho by ste určite nemali sedieť vpredu či na úplnej špičke stoličky: vždy majte pozadie čo najviac zastrčené v stoličke.

Ako správne sedieť pri PC?

Pozor na pravý uhol 

Aby vás na konci dňa nič nebolelo, dodržujte pravidlo pravých uhlov. Začnime zospodu: nohy by ste mali mať ľahko rozkročené a mali by v kolenách zvierať pravý uhol. Chodidlá položte celou ich plochou na podlahu. Lakte by mali s lakťovými opierkami tiež zvierať uhol 90 °, vďaka čomu bude predlaktie v jednej línii s podlahou.

Ako správne sedieť pri PC?

Dávajte si
pauzy

Veľké množstvo času stráveného v stoličke je potrebné nejako kompenzovať, a tým najefektívnejším a zároveň najjednoduchším, čo môžete urobiť, je dávať si prestávky. Veľmi pomôže, pokiaľ sa pravidelne aspoň na pár minút zdvihnete a prejdete po okolí.

Ako správne sedieť pri PC?

Meňte často polohu

Pokúste sa počas dňa meniť polohu tela tak, aby ste znížením napätia svalov uľavili svojmu chrbtu. Dosiahnete to jednoducho tak, že budete nejaký čas sedieť rovno, potom ľahko zaklonení a následne zase predklonení.

Prispôsobte si svoje pracovné prostredie

Keď už viete, čo robiť pre správne sedenie pri počítači a čo okrem toho robiť pre život bez nepríjemností spôsobených sedením pri počítači, je treba si povedať, aké vybavenie by ste mali mať pre čo najpohodlnejšie ergonomické sedenie.

Ako správne sedieť pri PC?

Bez kvalitnej stoličky to nepôjde

Kvalitná ergonomická stolička k počítaču eliminuje väčšinu problémov, neoplatí sa teda veľmi šetriť – je potrebná skutočná kvalita. Je veľmi dôležité mať takú ergonomickú kancelársku stoličku, ktorá váš chrbát nebude zaťažovať, ale práve naopak: pomôže vám sedieť správne.

Aby pre vás bolo pohodlné sedenie vo vzpriamenej polohe, musí byť výškovo nastaviteľná a mala by mať bedrovú opierku, ktorá perfektne kopíruje bedrovú časť tela. S takouto stoličkou budete môcť sedieť vzpriamene s optimálne zakrivenou chrbticou.

Vnímajte tiež časť stoličky, na ktorej budete sedieť: nemali by ste sa z nej šmýkať a nemala by vás zospodu tlačiť do nôh.

OKAY Tip: V OKAY nájdete obrovský výber kvalitných ergonomických stoličiek.

Vhodný pracovný stôl je základ

Správnemu a pohodlnému usadeniu pri počítači pomôže tiež pracovný stôl v ideálnej výške.
Platí, že vaše lakte by mali byť v rovnakej výške ako doska stola, pretože ak je doska veľmi nízko, budete sa zbytočne krčiť a ohýbať chrbticu, zatiaľ čo keď je príliš vysoko, budete zbytočne namáhať zápästie a ramená. Výška pracovného stola ide pri niektorých modeloch individuálne nastaviť podľa vašich preferencií. Vaše nohy by pod stolom mali mať dostatok priestoru, aby ste si ich mohli pohodlne natiahnuť.

OKAY Tip: Mrknite na našu ponuku kvalitných kancelárskych stolov.

Správne umiestnenie monitora

Nemali by ste zabudnúť ani na správne umiestnenie svojho monitora, pretože aj príliš blízke alebo naopak vzdialené umiestnenie môže spôsobiť rôzne nepríjemné bolesti hlavy či chrbtice. A aká je teda ideálna vzdialenosť od monitora? Jeho hornú hranu by ste mali mať na úrovni očí asi 45–70 centimetrov ďaleko, zatiaľ čo stred obrazovky má byť asi 20 až 35 stupňov pod horizontálnou osou očí. Venujte tiež pozornosť nastaveniu jasu, ktorý by nemal byť príliš vysoký ani znížený na minimum.

umiestnenie monitora

OKAY Tip: Ak chcete, aby vás monitor doslova „obklopil“, pozrite sa na širokouhlé monitory.

bezdrátová myš

Klávesnica a myš: nenápadné, ale dôležité

Klávesnicu i myš by ste mali mať vždy po ruke, pričom ideálna vzdialenosť by mala byť pre ženy 44 cm a pre mužov 50 cm: zásadné je, aby ste sa k príslušenstvu nemuseli príliš naťahovať ani aby boli veľmi blízko.

Používanie myši je bohužiaľ často spojené s nepríjemným syndrómom karpálneho tunela. Aby ste tejto diagnóze predišli, používajte špeciálnu ergonomickú alebo vertikálnu myš. Od bolesti zápästia vám uľaví aj praktická podložka pod myš v ergonomickom tvare.

Kompletné vybavenie pre pohodlné sedenie v OKAY!

V OKAY nájdete kompletnú ponuku elektra i nábytku: kúpiť tak u nás môžete skvelý výkonný počítač, ale aj všetko vybavenie a príslušenstvo, ktoré k nemu budete potrebovať: kvalitnú ergonomickú stoličku, herný stôl aj myš s klávesnicou pre gamerov spĺňajúce tie najvyššie štandardy.

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového nábytku či elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti – ak s produktom nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zdarma. Okrem toho ponúkame expedíciu do 5 pracovných dní a dopravu vrátane vynášky a montáže.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra pre trvale najnižšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Prezrite si ďalšiu ponuku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyne

Spálňa

Matrace

Obývacia
izby

Drevený nábytok

Doplnky
do bytu

Kúpeľně

Kancelárie

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.