Ako správne platiť mobilom bez obáv?

Platenie mobilom je jednoduché a bezpečné. Stačí si nainštalovať niektorú z aplikácií na platbu mobilom, napríklad Google Pay alebo Apple Pay, v nej mať uloženú svoju platobnú kartu. Potom už stačí iba priložiť mobil k terminálu s podporou bezkontaktnej platby a potvrdiť platbu.

V tomto článku zhrnieme, aké typy platieb mobilom existujú, ako ich nastaviť a používať, a ako sa chrániť pred podvodmi a zneužitím.

Zobraziť ponuku smartfónov
Ako správne platiť mobilom
Ako správne platiť mobilom

Platenie mobilom je jednoduché a bezpečné.

V jednom telefóne môžeš mať uložených niekoľko kariet. Nemusíš si ku každej zvlášť pamätať PIN kód, stačí ti iba heslo, znak, sken tváre alebo odtlačok prsta. Navyše sa pri platení neodovzdávajú údaje o skutočnej karte, ale len virtuálne číslo, ktoré sa vždy vygeneruje špeciálne pre každú transakciu. Tým sa chrániš pred zneužitím karty alebo podozrivými pohybmi na účte. Po zaplatení sa na displeji ukáže potvrdenie s názvom a číslom obchodníka, vďaka čomu máš prehľad o všetkých platbách.

Zobraziť príslušenstvo k smartfónom

Typy platieb mobilom

Okrem platobnej karty v mobile existujú aj iné spôsoby, ako pomocou svojho smartfónu platiť. Zhrňme si tri spôsoby platby mobilom:

M-platba

M-platba je platenie prostredníctvom mobilného operátora. Napríklad keď si kúpiš SMS lístok alebo kredit na sim kartu. Mobilom odošleš SMS na určité číslo a tým dáš operátorovi pokyn na platbu. Túto sumu potom zaplatíš operátorovi v rámci vyúčtovania. Ten potom zaplatí poskytovateľovi služby.

QR platba

QR platba je spôsob, kedy zaplatíš bankovým prevodom pomocou bankovej aplikácie a načítaním QR kódu. Mobilom s príslušnou aplikáciou naskenuješ QR kód a dáš pokyn banke, aby vykonala klasický platobný príkaz a previedla peniaze na účet predajcu.

Platobná karta v mobile

Do aplikácií pre platbu kartou, typu Google Pay a Apple Pay, najskôr nahráš svoju štandardnú platobnú kartu (MasterCard alebo VISA) a pri platení potom mobilný telefón odovzdáva platobnej bráne alebo platobnému terminálu údaje z tejto karty. Nemusíš teda vyťahovať platobnú kartu z peňaženky, ale iba použiješ mobilný telefón av ňom nainštalovanú aplikáciu. Všetky takto vykonané platby potom uvidíš na svojom bankovom výpise ako „platby kartou“.

  • Pridanie platobnej karty do Apple Pay: Otvor aplikáciu Wallet a kliknite na tlačidlo „+“. Potom jednoducho naskenuj svoju platobnú kartu a over jej vklad pomocou SMS kódu, ktorý ti zašle banka. Nahranú a overenú kartu potom objavíš priamo v aplikácii Wallet a obratom ju môžeš začať využívať.
  • Pridanie platobnej karty do Google Peňaženky. Po stiahnutí aplikáciu otvor a klikni na tlačidlo "Pridať do peňaženky". Vyber možnosť "Platobná karta" z ponuky a teraz ju môžeš buď naskenovať, alebo vyplniť údaje ručne, vrátane čísla karty, platnosti a CVV kódu. Následne overíš kartu buď SMS správou alebo cez mobilné bankovníctvo. Po úspešnom overení nájdeš nahranú a overenú kartu priamo v Google Peňaženke.

OKAY Tip: Poznáte mýtus o prospešnosti úplného vybitia batérie v mobile? Či je pravdivý alebo nie, sme napísali v tomto článku.

Platenie s iPhonom a Apple Watch

V prípade iPhonov s čítačkou odtlačkov prstov stačí jednoducho priložiť prst k čítačke ak terminálu. Pri novších modeloch s technológiou Face ID postačí dvakrát stlačiť zapínacie tlačidlo, naskenovať tvár a až potom priložiť k terminálu.

Platba mobilom s Androidom

Ak má tvoj Android telefón (napríklad Samsung, Xiaomi alebo Huawei) čítačku odtlačkov prstov, stačí na ňu priložiť prst a telefón priblížiť k platobnému terminálu. Pre telefóny s technológiou rozpoznávania tváre (face unlock) stačí jednoducho priložiť telefón k terminálu po úspešnom rozpoznaní tváre.

Ako správne platiť mobilom

Platby mobilom sú starostlivo zabezpečené

  • K samotnému odomknutiu telefónu často stačí nielen poznať kód alebo špeciálny znak, ale môžeš si zvoliť aj overenie pomocou biometrických údajov, ako sú odtlačky prstov alebo rozpoznanie tváre. To výrazne znižuje riziko neautorizovaného prístupu k telefónu.
  • Môžeš aj na diaľku zablokovať telefón a zmazať údaje o platobných kartách, čo eliminuje potrebu blokovať samotnú kartu pri fyzickej strate.
  • Ďalšou vrstvou bezpečnosti je, že údaje z platobnej karty nie sú odovzdávané obchodníkovi pri transakcii.
  • Každá platba generuje virtuálne číslo karty, čo dodáva ďalšiu ochranu proti neoprávnenému zachytávaniu dát.
  • Pri samotnej platbe musíš potvrdiť svoju totožnosť, a to buď odtlačkom prsta, rozpoznaním tváre alebo odomknutím obrazovky. Toto dodatočné overenie môže byť vyžadované aj pre platby v nižších čiastkach, čo prispieva k celkovej bezpečnosti procesu.
  • V prípade Androidu sa špeciálne overujú všetky platby nad 500 Kč, či už je čiastka vyššia alebo nižšia, banka ťa môže náhodne vyzvať na ďalšie overenie.

Široký výber elektra v OKAY

Pre najväčší výber elektra navštívte náš e-shop.

Vyberte si z veľkého množstva elektra vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Ak sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Ak s ním nebudete spokojní, môžete ich vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Sluka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.