Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

Ako skladovať potraviny v chladničke?

Na začiatok si však pripomeňme, aké by mali byť správne podmienky a teploty, ktoré by v chladničke, resp. mrazničke mali byť nastavené. Chladiaca časť chladničky by mala udržiavať teploty nepresahujúce 4 °C. V mraziacej časti by sa potom teplota mala držať okolo -18 °C. Niektoré potraviny, ako mleté mäso alebo ryby sú však na teplotu oveľa náročnejšie a vyžadujú o pár stupňov nižšiu teplotu.

Dvere a časti chladničky

Predstavte si, že máte v byte v lete okolo 30 stupňov. Nie, to nie je scifi, to je krutá realita väčšiny bytov, do ktorých celý deň pečie v lete slnko a nie je žiadna možnosť ich vychladiť. V takom teple, keď otvoríte dvere chladničky, nastane prudká zmena teploty v priestore medzi chladničkou, kde je väčšinou pod 10 °C a teplotou 30 °C v byte. Čo väčšina z nás skladuje vo dverách chladničky? Pre čo sú tam vyhradené špeciálne miesta? Napríklad pre vajíčka, mlieko, dresingy a iné výrobky, ktoré môžeme do dverí uskladniť. Vďaka týmto pravidelným zmenám teploty sa vajíčka alebo mliečne výrobky rýchlejšie kazia a preto je vhodné nájsť pre ne lepšie umiestnenie.

Väčšina chladničiek má v spodnej časti boxy, kam patrí zelenina a ovocie, avšak okrem nižšie uvedených druhov. Niektoré chladničky majú dokonca špeciálne zásuvky, pri ktorých môžete nastaviť úroveň vlhkosti podľa skladovaného typu potravín. U LG chladničiek je to napríklad Moist Balance Crisper zásuvka. Čo sa týka vajíčok a mliečnych výrobkov, tak tie by sa mali vždy skladovať vo vyšších poličkách chladničky. V nižších by sa potom malo skladovať mäso, mäsové výrobky a ryby.

Pokiaľ chcete uvoľniť v chladničke miesto, môžete z nej vybrať napríklad zavarenú zeleninu, pretože obsahuje ocot ako konzervant. Tiež z nej môžete vybrať rôzne salsy alebo kečup.

Skladovanie potravín v chladničke

Čo do chladničky nedávať?

Určite neodporúčame dávať do chladničky čokoládu, najmä ak si chcete následne vychutnať jej chuť po dlhšiu dobu. Tak ako káva, dokáže čokoláda preberať rôzne pachy z vašej chladničky. Navyše dostáva čokoláda v chladničke teplotný šok a vytvorí sa na nej povlak, ktorý si môžete ľahko všimnúť, pretože zbelie. Stráca tak svoju chuť a arómu.

O káve sa hovorí, že keď ju vložíte do chladničky, tak začne pohlcovať všetky pachy. To je síce pravda, ale je to tiež jediný dôvod, prečo ju do chladničky vkladať. Rozhodne nie je potrebné na pohlcovanie pachov dať do chladničky celé balenie a k tomu nejakú drahú arabiku. Kávové zrná zažívajú po vybratí z chladničky teplotný šok a môžu sa v nich oddeliť tuky a oleje. Kávové zrnká tiež môžu zvlhnúť a to iste žiadny milovník dobrej kávy nechce.

Čo napríklad med? Med sa už niekoľko storočí používa na liečbu rôznych ľahších chorôb, pretože pôsobí antisepticky a antibakteriálne. Je však vhodné ho vkladať do chladničky? Hoci med nestratí v chlade žiadne dôležité látky, nízka teplota zapríčiňuje, že kryštalizuje a tuhne. Taký med si potom do čaju dáte len ťažko a takisto nebude ľahké ho natrieť na chlieb. Ak sa vám to však už stalo, môžete ho ľahko zohriať a roztopiť, nie však viac ako na 40 stupňov.

Zelenina skladovaná v chladničke

U orechov môže v chladničke dochádzať k ochrane olejov, avšak dochádza aj k zhoršeniu ich chuti a môžu byť naozaj nepožívateľné. Oveľa lepším riešením je orechy skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste.

Mnoho z nás uchováva v chladničke šalátové uhorky. Podľa jednej univerzitnej štúdie to však nie je úplne správne. Potraviny, ktoré majú veľký obsah vody, totiž v chladničke rýchlo menia konzistenciu a tým dochádza aj k zhoršeniu ich chuti. Najlepšie by sa mali skladovať v chlade špajze a najlepšie ďaleko od paradajok, pretože inak rýchlejšie dozrievajú.

Paradajky mnoho z nás tiež skladuje v chladničke. Opäť však dochádza k ich zvodnateniu, zničeniu membrán a strate chuti. Nedozreté paradajky najlepšie dozrejú na parapete okna.

U pečiva platí, že sa v chlade vysušuje a naozaj vám nevydrží o nič dlhšie. Pokiaľ ho však chcete uchovať na dlhšiu dobu, je lepšie ho zamraziť. Uistite sa však, že je dobre zabalené, aby sa nevysušovalo a nenaberalo okolité pachy.

Citrón sa v chladničke rýchlo vysuší a stratí vôňu aj šťavu. Ak ho chcete v chladničke uchovať, tak jedine dobre zabalený, najlepšie vo vrecku na zips.

Pre milovníkov ostrého jedlá sú samozrejmosťou štipľavé omáčky, napríklad Tabasco, ktoré tiež nie je potrebné skladovať v chladničke. Vďaka vínnemu octu, ktorý zabraňuje množeniu baktérií je možné ich uchovávať pri izbovej teplote a dokonca si dlhšie uchovajú aj svoju pálivosť. Ak však pikantná omáčka v základe obsahuje majonézu alebo vajcia, určite ju do chladničky dajte.

Čo do chladničky určite nepatrí

Určite nedávajte do chladničky cesnak a cibuľu. Cesnak vo vlhku začne oveľa rýchlejšie hniť a jeho konzistencia sa mení na želatínu. To isté sa stane ja s cibuľou, ktorá obsahuje veľa škrobu a v chladničke dochádza k vodnateniu a následne sa skazí. Preto je najlepšie cibuľu uchovávať v tme a chlade komory.

Ak dáte do chladničky zemiaky, tak sa obsiahnutý škrob začne meniť na cukor a to zapríčiní zmenu farby a hlavne zlú chuť zemiakov. Určite ich uchovávajte dobre zakryté a najlepšie v chlade špajze.

Olej, ako klasický tak olivový asi málokto skladuje v chladničke. Avšak pri dlhodobom skladovaní v chladničke dochádza k jeho zakalenie a nakoniec k zatuhnutí.

Banánom nevyhovuje teplota pod 12 stupňov. V chladničke dochádza k ich hnednutiu a strate chuti. Tiež namiesto zosladnutia pri dozrievaní dochádza k múčnateniu. Banány najlepšie uskladníte tak, že ich dáte do obyčajného papierového vrecka a necháte pri izbovej teplote. Zrelé banány spoznáte tak, že sa na nich začnú objavovať drobné hnedé bodky. Podobne by ste mali uchovávať aj mango, papáju alebo ananás.

Funkcie chladničiek

Čo sa týka samotných chladničiek, tak sú veľmi moderné. Veľa z nich má lineárny kompresor, ktorý zaručuje veľmi dlhú životnosť celej chladničky. K lepšiemu uchovávaniu potravín a šetreniu vášho času tiež prispievajú rôzne inteligentné funkcie. Napríklad funkcia Total No Frost vám uľahčí odmrazovanie chladničky, s touto funkciou stačí poličky len utrieť a osušiť. Funkcia Smart Diagnosis zase rýchlo diagnostikuje rôzne drobné závady a nemusíte tak neustále volať servisného technika. Pre lepšie uchovávanie potravín je tu funkcia Multi Air Flow, ktorá zaručuje rovnomerné prúdenie vzduchu a následne funkcia PureNFresh, ktorá zaistí filtráciu.

Ovocie skladované v chladničke

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.