Ako si vybrať práčku

Vyberáte si novú práčku? Najlepšie tichú, v správnej veľkosti, za skvelú cenu a v dnešnej dobe čo najúspornejšiu? Potom ste na správnom mieste. Hoci každá práčka vyperie vaše oblečenie, výsledky sa môžu líšiť kvalitou, jednoduchosťou používania alebo schopnosťami samotného spotrebiča. Nehovoriac o výhodách úspory nielen času, ale aj energie a peňazí. V našom článku vám pomôžeme vybrať tú správnu práčku, ktorá bude vyhovovať vašej domácnosti a vašim predstavám.

Komfort a bezpečnosť sa zvyšujú s cenou, takže investícia do kvalitnej práčky sa vám mnohonásobne vráti.

OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.

Najrozšírenejšie práčky na trhu sú práčky s predným plnením.

Ako si vybrať práčku podľa spôsobu plnenia

Prvé rozhodnutie, ktoré musíte urobiť, je premyslieť si, či si kúpite práčku s bočným alebo horným plnením. Toto rozhodnutie by malo vychádzať z vašich priestorových možností. Práčky s horným plnením zaberajú menej miesta a niektorí zákazníci oceňujú aj to, že sa pri ich používaní nemusia ohýbať. Na druhej strane je medzi práčkami s horným plnením menší výber.

1. Práčky s predným (bočným) plnením

Spredu plnené automatické práčky sú zvyčajne vybavené "inteligentnými" funkciami a ďalšími vylepšeniami, ako je dávkovanie pracieho prostriedku, osvetlenie bubna atď. Výhody sú:

  • na práčku môžete umiestniť sušičku
  • môže sa používať ako úložný priestor
  • vďaka priehľadu vo dverách vidíte, ako pranie prebieha (takže viete, v akom štádiu je cyklus).
  • veľký výber vzorov a farieb

Nevýhodou je viac zabraného miesta. Otváranie dverí do strany si vyžaduje dostatok priestoru. Typ s bočným vkladaním však môže byť hlboký až 40 cm.

2. Práčky s horným plnením

Práčka s horným plnením je užšia, čo šetrí miesto, ale aj tak ju nemôžete umiestniť do kuchynskej skrinky, pretože horné veko sa vyklápa. Bohužiaľ, možnosť zhora plnenej práčky so sušičkou tiež neprichádza do úvahy, pretože táto možnosť nie je na českom trhu veľmi rozšírená. Výhody práčok s horným plnením sú však napríklad:

  • výrazná úspora miesta (vhodné do stiesnených priestorov)
  • netreba sa k nemu skláňať
  • menej funkcií a technológií na rozdiel od modelov s predným nakladaním
  • nie je možné namontovať bubnovú sušičku

Nevýhodou, ktorá je skôr na osobné posúdenie každého, je, že nemôže slúžiť ako úložný priestor.

Objem bubna - pozrite si aj vnútro práčky

Ďalším rozhodujúcim prvkom pri rozhodovaní by mala byť hlasitosť bubna. Práčke s kapacitou bubna 5 kg stačí pre jednu osobu. Ak ste pár, stačí vám 6-7 kg, a ak máte rodinu, viac ako jednu osobu v byte alebo jednoducho periete veľa bielizne, hľadajte práčky s kapacitou aspoň 8-9 kg. Základné rozdelenie práčok podľa kapacity bubna nájdete na:

  • práčky na menej ako 6 kg
  • Práčky na 6 kg až 8 kg
  • práčky s kapacitou 9 kg alebo viac

Ak máte možnosť, vždy si kúpte práčku s väčším bubnom. Bez ohľadu na udávanú nosnosť v kilogramoch je veľký rozdiel vo vnútornej veľkosti. Rozdiel je aj v materiáloch, ktorý sa nesmie prehliadať. Voda by nemala mať

Premyslite si, ako často a koľko bielizne budete prať. Kapacita práčky závisí od veľkosti vašej domácnosti.

Dobre zladený pár - práčka a sušička

Čoraz častejšou kombináciou je súprava práčky a sušičky. Ak máte doma dostatok miesta, kúpte si oba spotrebiče. Sušička nielenže rýchlejšie vysuší vaše oblečenie, ale zanechá ho aj nadýchanejšie a takmer bez záhybov. Súpravy práčky a sušičky stoja menej ako nákup oboch spotrebičov samostatne. Okrem toho je jednoduchšie získať dištančný rámček alebo lepšie zladiť dizajn, ak ich kúpite od rovnakého výrobcu.

Nevýhodou je, že zaberajú viac miesta. Preto sú vhodné do väčších práčovní a kúpeľní.

A predsa sa otáčajú - pomyslite na rýchlosť

Funkcia, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať nedôležitá, ale v praxi je kľúčová, je rýchlosť. Hoci sú práčky s nižšími otáčkami lacnejšie, odporúčame na nich nešetriť, najmä ak používate aj sušičku.

Práčky s nižšími otáčkami vyžmýkajú menej bielizne a sušičky spotrebujú viac energie na úplné vysušenie bielizne. Takže počiatočná úspora pri použití menej výkonnej práčky sa môže ľahko zmeniť na nepatrné zvýšenie spotreby energie na sušenie.

Parametre

Energetická trieda

Tento parameter určuje energetickú účinnosť práčky. Existujú triedy A až G. Prvá trieda A je najhospodárnejšia. Nielen kvôli dnešnej dobe odporúčame siahnuť po účinnejších modeloch, aj keď môžu byť drahšie. Za niekoľko rokov ušetríte na účtoch za elektrinu a vodu viac, ako keby ste si kúpili lacnejší model. Investícia sa vám teda niekoľkonásobne vráti.

Hluk

Je dobré venovať zvýšenú pozornosť úrovni hluku. Pre porovnanie si predstavte stupnicu hluku od 20 dB (napríklad tikanie hodín alebo šuchot lístia) do 90 dB (kosačka na trávu alebo búrka). Drahšie práčky perú pod 50 dB. V prípade lacnejších modelov sa hladina hluku pohybuje nad 60 dB. Hladina hluku pri otáčaní sa zvyčajne zvyšuje na 70 až 80 dB (pre porovnanie, hladina hluku zodpovedá hlasnej hudbe alebo rušnej ulici).

Zvážte preto, čo je pre vás a možno aj pre vašich susedov znesiteľnejšie. Ak teda plánujete prať viac večer alebo cez noc, odporúčame vám priplatiť si za tichšiu práčku.

Ďalšie funkcie, ktoré oceníte

Medzi často požadované funkcie patrí detský zámok, odložený štart, ktorý vám pomôže naplánovať koniec prania, a Wi-Fi, ktoré vás informuje o tom, v akom štádiu je proces prania. Niektoré práčky dokonca automaticky upravujú priebeh a dĺžku prania podľa objemu bielizne v bubne.

Môžete tiež uvažovať o funkcii parného generátora, ktorá môže dopĺňať štandardné programy a je vhodná pre alergikov vďaka schopnosti horúcej pary ničiť baktérie a alergény.

Výborne odstraňuje aj pachy, takže je vhodný aj na osvieženie už noseného, ale nie špinavého oblečenia. Nielen pre alergikov sú k dispozícii programy pre jemnú bielizeň alebo funkcia, ktorá umožňuje pridať bielizeň počas procesu. Niektoré práčky sú dostatočne inteligentné na to, aby vyhodnotili, aké množstvo pracieho prostriedku použiť pre daný program.

Bubon práčky naplňte ideálne z 80 % kapacity. Prášok sa kvalitnejšie rozpustí, bielizeň lepšie vymácha a nebude ani toľko zmačkaná.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra


Článok pre Vás pripravil Jana Houbová

Napíšte mi

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.