OKAY radca: Ako schovať káble od TV na stene?

Miestnosť, v ktorej nie sú káble od elektroniky na očiach, je jednotnejšia, elegantnejšia a celkovo pôsobí príjemnejším dojmom z priestoru. Prekrytie káblov na stene však nie je len estetickou záležitosťou. Vyčnievajúce káble môžu zvyšovať riziko ich poškodenia a môžu viesť k úrazom členov domácnosti pri pohybe po miestnosti.

Ako teda elegantne skryť káble nielen od TV?

Vybrať z TV noviniek 2024
Ako schovať káble od TV na stene
Ako schovať káble od TV na stene

Akými spôsobmi je možné skryť káble?

Modernú techniku ​​môžeš zakúpiť v elegantnom prevedení, takže vizuálom doplní tvoju domácnosť a prispeje na jej reprezentatívnom vzhľade. Čo však tejto predstave uberá na kráse sú voľne ležiace spleti káblov.

Našťastie stačí len trocha času a ľahkej práce, aby si káble ukryl a nič ťa pri pohľade na miestnosť nerušilo. Akúkoľvek metódu ukrytia káblov zvolíš, vždy by si si k nim mal nechať ľahký prístup. V budúcnosti môže byť nutné káble vymeniť a v takej chvíli budeš rád, keď sa k nim bez problému dostaneš.

Vybrať príslušenstvo k TV

OKAY Tip: Kúpil si si televízor, ale nechceš ho mať postavený na TV stolíku? V našom článku Ako na montáž televízora na stenu tí poradíme, čo s tým.

Ako schovať káble na stene aj inde?

1. Poslúži ti vhodná lišta

Pokiaľ uvažuješ, ako schovať káble od TV na stene, maskovanie káblov na stene pomocou káblových líšt je asi najefektívnejšou a často využívanou možnosťou.

Lišta na káble k TV má pomerne jednoduchú inštaláciu, pretože má vopred predvŕtané otvory. Priložíš ju k stene, vyznačíš na nej miesta, kde sú na lište diery, tie potom vyvŕtaš do steny a vložíš do nich hmoždinky. Lištu potom k stene ľahko priskrutkuješ. Prierez líšt môžeš kúpiť v tvare kruhu a štvorca. Materiál býva navyše k dostaniu z kovu, plastu i dreva, takže si vyberáš podľa toho, aký štýl najviac ladí s tvojou domácnosťou. Lišty idú väčšinou tiež natrieť vhodnou farbou alebo prekryť tapetou. 

Lišty sú vhodné ako kryt na káble od televízora, ale môžu byť ideálnym riešením aj pri kuchynských linkách či svietidlách na stropoch. Káblové lišty navyše nemusia slúžiť len na vedenie káblov po stene, ale môžu byť aj odpoveďou na otázku, ako schovať káble vedúce pozdĺž podlahy.

Ako schovať káble od TV na stene
Ako schovať káble od TV na stene

2. Využi káblové žľaby

Rozmýšľaš, ako schovať káble na zemi tak, aby podlaha zostala prázdna? Riešením nemusia byť iba káblové lišty, ale aj drôtené káblové žľaby. Tie prichytíš napr. pod dosku pracovného stola či TV stolíka a na ne položíš káble či celé zásuvkové lišty. Vybrať si môžeš z rôznych rozmerov ten najideálnejší pre tvoje potreby. Vychádzajú lacno a ich montáž je rýchla a jednoduchá.

3. Trubica pre káble skryje viac drôtov súčasne

Vedie ti od televízora niekoľko káblov súbežne a spoločne vyzerajú neprehľadne a kazia dojem? Potom ti môže poslúžiť trubica pre káble, do ktorej káble ukryješ. Bude to potom pôsobiť, ako by ti miestnosťou šiel kábel iba jeden. To sa ti môže hodiť napr. v nájomnom byte, kde nechceš robiť väčšie zásahy.

4. Ukry to do káblového boxu

Káblové boxy majú okamžitý estetický účinok. Hodia sa na viditeľné miesta, kde sú káble potrebné, ale rušivé. Môže ísť o pracovný stôl, nočný stolík či ten televízny. Zmestí sa toho do nich naozaj veľa vrátane zásuvkovej lišty. Okrem plastu môžu byť vyrobené aj napr. z dreva. Káble ti síce budú z boxu stále vychádzať, ale budú vhodne rozmiestnené na jeho ľavej aj pravej strane.

5. Daj ich priamo do steny

Táto varianta je rozhodne najzložitejšia. Hodí sa preto uchýliť k nej, keď rekonštruuješ starú nehnuteľnosť alebo staviaš úplne nový dom. V takej chvíli si môžeš nechať urobiť do steny tunel na uchytenie káblov na stene. 

Ďalšou možnosťou je vložiť do steny už spomínané ohybné trubice na káble, ktorým sa hovorí husie krky. V takom prípade je možné vysekať drážku priamo do steny alebo si vytvoriť predstenu zo sadrokartónu, za ktorú káble schováš. Táto práca ťa bude stáť viac peňazí za remeselníkov či viac tvojho času, ak si zručný a schopný urobiť to svojpomocne. S výsledkom však budeš spokojný, pretože káble nebudú vôbec vidieť.

Ako schovať káble od TV na stene

OKAY Tip:  Mysli tiež na to, ako predĺžiť káblom ich životnosť. Ak chceš, aby ti káble vydržali čo najdlhšie, dodržuj určité pravidlá. Napr. drž káble mimo vody a vlhkosť aj mimo žiaru od kúrenia aj priameho slnečného svetla. Keď kábel niekam vedieš, rob to v oblúkoch, nelám ho.

Kupuješ nový kábel alebo konektor a chceš sa v nich ešte lepšie vyznať? Prečítaj si nášho sprievodcu druhmi káblov a konektorov.

Ako schovať káble bez špeciálnych pomôcok?

Nechceš nič kupovať ani nič montovať, ale už sa nemôžeš pozerať na spleť káblov, ktorá sa ti hromadí okolo elektrospotrebičov? Možno ich dokážeš vizuálne upraviť tak, aby si bol spokojný a zároveň tým nestrávil extra čas.

Vybrať káble pre TV
Ako schovať káble od TV na stene

1. Základom je zapájať zariadenia používané spoločne do jednej predlžovačky s niekoľkými zásuvkami

Chceš napr. utriediť káble okolo televízora? Možno spolu s ním používaš ďalšie príslušenstvo, ako sú reproduktory, set-top box atď.

Keď budeš napájacie káble všetkých týchto prístrojov smerovať do jedného miesta, bude to hneď prehľadnejšie, než mať ich zapojené rôzne po miestnosti. Pri dlhodobejšom pobyte mimo bytu máš navyše možnosť TV a všetko jeho príslušenstvo vypnúť jedným tlačidlom.

2. Spoj káble vedúce vedľa seba

Káble vo zväzkoch budú prehľadnejšie, než keď leží náhodne jeden cez druhý. Na spájanie však nie je vhodné používať izolepu. Radšej zvoľ napr. drôtik či elektrikársku pásku.

3. Uprac prebytočné časti kábla

Nechaj ležať na očiach káble len v nevyhnutnej dĺžke. Ak sú dlhšie, prebývajúci kus zmotaj a schovaj napr. za TV stolík či priamo dovnútra. 

Pokiaľ nechceš používať káblové lišty, ukry ďalšie prepojovacie časti káblov vedúce po miestnosti za nábytok či dekoráciu ako kvetináč a vázu. Ak máš doma koberce, ideálne pod nimi skryješ všetky káble ležiace na podlahe.

Ako schovať káble od TV na stene

Kúp si nový televízor obľúbených značiek ako Samsung, LG alebo Hisense práve u nás!

Program Garancia 100% spokojnosti tí umožní vyskúšať si zariadenie v pohodlí domova. Vďaka nemu môžeš totiž tovar do 30 dní vrátiť a neplatiť za to žiadnu zbytočnú korunu.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.