Ako a prečo recyklovať vyradené elektrické spotrebiče?

Recyklácia elektrospotrebičov je dôležitým krokom k udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Správnym nakladaním s elektronickým odpadom šetríme prírodné zdroje a minimalizujeme vplyv na prírodu okolo nás.

V tomto článku sa pozrieme na dôvody, prečo je recyklácia elektrospotrebičov dôležitá a ako môžeme prispieť k ochrane životného prostredia my všetci.

Recyklácia vyradených elektrozariadení je kľúčovým aspektom trvalo udržateľného rozvoja a ochrany prírody. Spotrebiče, ako sú chladničky, práčky alebo dokonca televízory a mobilné telefóny, sa po určitom čase používania stanú zastaranými a prestanú fungovať. Vtedy je dôležité ich správne zlikvidovať.

elektro odpad

OKAY radí: Ako recyklovať elektrospotrebiče?

1. Kontaktujte predajcu nového spotrebiča

Prvou možnosťou je kontaktovať predajcu, ktorý je zo zákona povinný bezplatne prijať starý spotrebič. To platí aj pre internetových predajcov.

2. Využitie obecných zberných zariadení

Ďalšou možnosťou je odovzdať spotrebič na zbernom dvore. Vo väčšine slovenských miest a obcí nájdete zberné strediská, kde môžete bezplatne zanechať akúkoľvek vyradenú elektroniku. Ide pravdepodobne o najrozšírenejší spôsob recyklácie medzi slovenskými obyvateľmi.

elektronika

Čo sa stane po odovzdaní elektrospotrebičov?

Po prevzatí elektrospotrebičov (buď predajcom, alebo zberným dvorom) putujú do špecializovaných recyklačných spoločností, ktoré sa postarajú o ich dôkladné spracovanie. Tam prijaté spotrebiče najprv rozoberú na jednotlivé časti, ktoré sa následne roztriedia a spracujú.

Spätný odber elektrozariadení v OKAY

V OKAY sme pre našich zákazníkov pripravili efektívny spôsob spätného odberu vyradených elektrozariadení. Použitú elektroniku a spotrebiče môžu jednoducho odovzdať sami v niektorej z našich 46 predajní a výdajní alebo ich naši prepravcovia vyzdvihnú pri dodávke nového spotrebiča.

Pomôžte s nami životnému prostrediu!

Vyberte si svoju predajňu
cirkulárna ekonomika

Cirkulárne hospodárstvo: ako recykláciou elektrospotrebičov chrániť životné prostredie

Cirkulárne hospodárstvo je inovatívny koncept, ako pristupovať k recyklácii nielen elektrospotrebičov a prispieť tak k väčšej udržateľnosti. Cieľom cirkulárneho hospodárstva je minimalizovať množstvo odpadu pri výrobe elektrospotrebičov a efektívnejšie nakladať s použitými zdrojmi. Presadzuje, aby sa spotrebiče nielen vyrábali, ale aj používali a po opotrebovaní sa okamžite likvidovali.

V cirkulárnom hospodárstve sa elektrospotrebiče považujú za cenné zdroje, ktoré sa dajú opätovne použiť. Namiesto ich likvidácie sa hľadajú spôsoby ich opravy, renovácie alebo opätovného použitia. Tým sa predlžuje ich životnosť a znižuje spotreba nových surovín.

V praxi to znamená, že recyklačné spoločnosti sa zameriavajú na demontáž elektrospotrebičov, ich rozdelenie na jednotlivé komponenty a materiály a následné triedenie a spracovanie týchto častí tak, aby sa dali opätovne použiť alebo recyklovať. Pozornosť sa venuje aj lepšiemu dizajnu a výberu materiálov s nižším vplyvom na životné prostredie.

Aké výhody nám prinesie obehové hospodárstvo a triedenie elektrospotrebičov

Cirkulárna ekonomika pomáha znižovať množstvo odpadu, šetrí prírodné zdroje a energiu, znižuje emisie skleníkových plynov a prispieva k udržateľnejšiemu a ekologickejšiemu životnému štýlu. Prechod k tomuto modelu však vyžaduje spoluprácu všetkých zúčastnených strán - od spotrebiteľov, predajcov, zberných surovín a recyklačných spoločností až po vládu.

Recyklovanie elektrospotrebičov je teda komplexný proces, ktorý vyžaduje spoluprácu. Každý z nás však môže k tomuto úsiliu prispieť tým, že zodpovedne odovzdá svoje staré elektrospotrebiče späť predajcovi, alebo do najbližšieho zberného dvora. Jedine všetci spoločne môžeme prispieť k udržateľnejšej budúcnosti a ochrane životného prostredia.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Vojtěch Pospíšil

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.