Ako prepojiť notebook s televíziou?

Nie vždy je malá obrazovka notebooku dostačujúca. Či už ide o premietanie fotiek z dovolenky, prezentáciu v práci alebo napríklad obľúbený film, na televízore toho skrátka uvidíme viac.

Ako ale notebook s televízorom prepojiť?
To vám ukážeme v dnešnom článku.

Vybrať z ponuky prepojovacích káblov
notebook

OKAY tip:  Máte už staršie zariadenie, ktoré nemôžete s televízorom prepojiť? Prečítajte si, ako vybrať notebook, ktorý vám to umožní. Ak hľadáte nadštandardnú kvalitu aj výkon, zvoľte notebooky značky HP alebo Lenovo.

notebook

V čom je dobré prepojenie notebooku s televíziou?

  • Väčší displej: Zobrazenie obsahu na väčšom displeji je vhodné na sledovanie filmov, prezentácií, fotografií alebo hrania hier.
  • Zdieľanie obsahu: Zdieľanie obrazovky s TV umožní ľahké premietanie obsahu, ako sú fotky, videá, prezentácie a dokumenty, s ostatnými. To vám príde vhod ako v práci, tak na domácich či spoločenských akciách.
  • Jednoduché ovládanie: Obsah môžete ovládať pomocou diaľkového ovládania televízie, čo je pohodlnejšie  než ovládanie notebooku klávesnicou a myšou.
  • Vylepšený zvuk: Televízie majú lepšie reproduktory ako notebooky, takže môžete využiť lepší zvukový výkon aj kvalitu.
  • Multi-tasking: Prepojenie počítača s televíziou umožňuje multitasking  a prácu na viacerých úlohách súčasne. Môžete napríklad sledovať film a súčasne prechádzať internetové stránky.

Prepojenie pomocou kábla 

Najjednoduchšie je prepojiť notebook s televízorom pomocou kábla. Stačí len zaobstarať kompatibilný kábel, nájsť vhodný konektor na notebooku aj na televízii a prepojiť ich.

HDMI kábel

Prepojenie notebooku s televíziou pomocou HDMI kábla je najjednoduchšiea najpoužívanejšieriešenie. Ponúka prenos nekomprimovaného obrazu aj zvuku vo veľmi vysokej kvalite v digitálnom formáte. Navyše dnes takmer každé zariadenie disponuje HDMI portom, čo zaručuje veľkú flexibilitu. S HDMI káblom teda môžete pohodlne na väčšej obrazovke sledovať filmy, hrať hry aj pracovať na viacerých úlohách súčasne.

hdmi kábel

HDMI kábel MK Floria s pozlátenými kontaktmi zaistí optimálny prenos signálu.

VGA kábel

Spojenie notebooku s televíziou VGA káblom predstavuje tradičné, ale dnes už ľahko zastarané riešenie. Je vhodné predovšetkým v situáciách, keď jedno zo zariadení nedisponuje HDMI konektorom. VGA kábel tiež jednoducho zapojíte, len musíte navyše ešte zatočiť skrutky na dobré upevnenie. Nevýhodou je, že väčšina notebookov dnes VGA port nemá a obrazová kvalita môže byť o niečo nižšia ako pri HDMI kábli.

vga kábel

2 metrový VGA kábel bez problému prenesie obraz až vo FullHD kvalite.

DisplayPort

DisplayPort je technológia zavedená predovšetkým pri stolných počítačoch, ktorú však môžete využiť aj pri notebookoch. Tento spôsob zvládne obslúžiť väčšie množstvo zariadenie pomocou jediného konektora, čo oceníte predovšetkým pri dokovaní notebooku. Kábel prenáša viac signálu ako HDMI a má väčšiu šírku vlnového pásma.

Ako nastaviť obe zariadenia?

Aby prepojenie oboch zariadení bolo funkčné, musíte ich správne nastaviť. Televíziu nastavíte jednoducho.

Nájdite tlačidlo s domčekom alebo nápisom „Input“ či „Source“. Vyberte konektor, ktorý ste do televízie pripojili – HDMI 1, HDMI 2 alebo VGA – a stlačte OK. Pokiaľ si nie ste konektorom istí, jednoducho skúste všetky možnosti.

Na notebooku je už možnosťou prepojenia viac. Môžete pomocou skratky Win + P vojsť do nastavenia „Premietať“. Tam si môžete vybrať, či chcete obraz duplikovať (obe obrazovky zobrazujú to isté), rozšíriť (obrazovka z notebooku plynule pokračuje na televízii), alebo vypnúť obrazovku notebooku a premietať iba na TV.

Bezdrôtové prepojenie

Žijeme v dobe bezdrôtovej, čo platí aj pri prepojení televízora s notebookom. Máte viac možností, ktoré síce môžu byť síce zložitejšie, ale za to pohodlnejšie. Ako teda pripojiť smart TV s PC alebo notebookom cez Wi-Fi?

chromecast

Google Chromecast 3 ponúka ľahké ovládanie smart televízora cez smartphone.

Chromecast

Chromecast je múdre riešenie spoločnosti Google, ktoré z obyčajného televízora urobí smart televízor. Môže byť v televízii už integrované, alebo ich môžete dokúpiť. Potom stačí mať v notebooku nainštalovaný Google Chrome, v ňom na lište kliknúť na tri bodky, kde uvidíte možnosť „Odoslať“. Potom si len vyberiete, či chcete zdieľať aktuálnu lištu, aplikáciu alebo obrazovku a môžete si užívať veľkej obrazovky.

AirPlay

Aj Apple má svoje riešenie, aby používatelia MacBookov neprišli skrátka. Služba AirPlayponúka zdieľanie obrazu naprieč viacerými platformami – použiť môžete teda aj svoj iPhone či iPad. Aby zdieľanie obrazovky bolo možné, je nutné, aby vaša televízia mala funkciu AirPlay zabudovanú, alebo ste si dokúpili multimediálne centrum Apple TV. Potom už stačí len vyhľadať v nastavení „AirPlay monitor“ a zmeniť jeho nastavenia na „Apple TV“. Následne sa uistite, že máte v karte „Usporiadanie zvolenú aktívnu voľbu Zrkadliť monitory" a môžete veselo premietať.

Televízor vhodne umiestnite

Ak plánujete používať televízor ako monitor pravidelne, je nutné zohľadniť pár dôležitých odporúčaní. Pri každodennom používaní je určite vhodnejšie zaobstarať si väčší externý monitor: ten za nižšiu cenu ponúkne lepšie rozlíšenie, frekvenciuaj typ panelu a lepšie sa pripája. Ak ale inú možnosť nemáte, myslite na vhodnú vzdialenosť televízora. Platí, že by ste od neho mali sedieť tak ďaleko, ako je 2,5-násobok jej uhlopriečky. Ak máte teda napr. televízor s uhlopriečkou 55″, mali by ste ho mať cez 3 metre ďaleko. V prípade príliš blízkeho umiestnenia vás môžu bolieť oči aj krk.

televízor

Najväčší výber notebookov, televízií aj vhodného príslušenstva v OKAY! 

Pre najväčší výber kvalitných notebookov, televízorov aj užitočného príslušenstva navštívte náš web. Vyberte si z obrovského množstva modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Ak s ním nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článek pro vás připravil:

Martin Sluka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.