Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Ako odmraziť mrazničku a čo s problémami pri jej prevádzke?

Odmrazovanie mrazničky je považované za nepríjemnú úlohu, ktorú mnoho ľudí odkladá. Napriek tomu je to nevyhnutný proces, ktorý môže výrazne zlepšiť výkon tvojho spotrebiča, znížiť jeho spotrebu energie a predĺžiť mu životnosť.

Poradíme ti nielen, ako odmraziť mrazničku, ale aj čo si počať s ďalšími častými nepríjemnosťami pri používaní mrazničky.

Vybrať novú mrazničku
ako odmraziť mrazničku

OKAY Tip:  Ak si plánuješ zaobstarať novú mrazničku, prečítaj si, ako vybrať tú najlepšiu.

Vybrať No Frost mrazničku
ako odmraziť mrazničku

Ako rýchlo odmraziť mrazničku

V dnešnej dobe sú veľkým trendom spotrebiče s No Frost funkciou, vďaka ktorej väčšinou nemusíš svoju mrazničku vôbec riešiť. No Frost funkcia totiž zabraňuje tvoreniu námrazy a odpadá ti taká veľká starosť. 

Ak máš však starší typ mrazničky alebo tí No Frost spotrebič užívateľsky nevyhovuje, vieš, ako často odmrazovať klasickú mrazničku? Vhodná doba je 1x až 2x ročne, ale v prípade rýchlejšie vznikajúcej námrazy je vhodnejšie rozmrazovať mrazničku už vo chvíli, keď má vrstva ľadu 0,5 cm. A ako funguje mraznička? Jej ideálna teplota by mala byť -18 °C. Pri -18 °C je:

  • väčšina baktérií a mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom, neaktívne,
  • potraviny sú bezpečne uchované po dlhšiu dobu,
  • chuť, textúra a nutričné ​​hodnoty potravín sú zachované lepšie ako pri vyšších teplotách.

Optimálne fungovanie mrazničky môžeš ovplyvniť!

Prečo sa namrazuje mraznička? Je to bežný jav. Keď povrch vo vnútri mrazničky príde do kontaktu so studeným vzduchom zvonku, voda v ňom obsiahnutá zmrzne. Postupné namŕzanie mrazničky je tak nevyhnutné. Máš však možnosť ovplyvniť, ako rýchlo bude k namŕzaniu mrazničky dochádzať. Čomu sa vyvarovať?

  • Teplota musí byť vhodne nastavená na -18 °C.
  • Otváraj dvere mrazničky len na nevyhnutne dlhú dobu.
  • Umiestni mrazničku mimo priameho slnečného svetla a zdroja tepla.
  • Udržuj tesnenie dverí čisté av dobrom stave, aby sa minimalizovali úniky studeného vzduchu.
  • Nenechávaj mrazničku poloprázdnu. Čím je plnšia, tým lepšie sa v ňom udržuje nízka teplota.
  • Nedávaj do mrazničky horúce a teplé jedlo.
  • Pravidelne mrazničku odmrazuj a čisti.

Postup odmrazenia mrazničky

  • Vypoj spotrebič z elektriny.
  • Vyber všetky potraviny.

K tomu sa ti bude hodiť špeciálna nádoba na uchovanie mrazených potravín, prípadne na ich prechodné uchovanie môžeš využiť vhodné ročné obdobie, teda odmrazovať v zime.

  • Vyberte všetky zásuvky a police.
  • Nechaj roztopiť ľad.

Ak sa neponáhľaš, postačí ti nechať dvere mrazničky dokorán a niekoľko hodín počkať. Ak naopak potrebuješ, aby sa proces urýchlil, môžeš vložiť do mrazničky nádobu s horúcou vodou a dvierka zavrieť. To uľahčí proces topenia ľadu. Môžeš využiť aj ventilátor s teplým vzduchom a namieriť ho do mrazničky.

ako odmraziť mrazničku
  • Poraď si s topiacim sa ľadom.

Hubou alebo handrou pravidelne stieraj vodu z roztápajúceho sa ľadu, pretože príliš veľké množstvo vznikajúcej vody zároveň môže spôsobiť na podlahe menšiu povodeň.

  • Vyčisti mrazničku.

Použi k tomu teplú vodu a vhodný čistiaci prostriedok a handričkou celé vnútro mrazničky umy. Ak vnútro mrazničky zapácha, môže ti k odstráneniu nepríjemných vôní pomôcť jedlá sóda. Rozpusť jej dve lyžice v litri vody, zmesou umy mrazničku a potom všetko opláchni čistou vodou.

  • Vráť do mrazničky police a zásuvky.
  • Zapoj mrazničku a daj mu čas, aby opäť dosiahol vhodnú teplotu.
  • Vráť späť potraviny.
Vybrať príslušenstvo pre mrazničky

OKAY Tip: Tak ako niektoré mrazničky sa môžu chváliť No Frost funkcií, niektoré rúry sú zase samočistiace! Viac sa dozvieš v našom článku o tom, ako funguje pyrolytické čistenie rúry.

Najčastejšie otázky a problémy spojené s mrazničkou

ako odmraziť mrazničku

Čo robiť, keď chladnička nechladí, mraznička mrazí?

Pre začiatok skontroluj, na koľko je nastavená teplota v chladničke. Možno sa zmenila teplota v miestnosti a chladnička potrebuje chladiť na nižší stupeň, aby túto zmenu vyrovnala.

Ďalej si odpovedz na otázku: Je chladnička dostatočne ďaleko od stien? Nenachádza sa v jej blízkosti zdroj tepla? Nebráni väčšia nádoba na jednej z políc prúdenia vzduchu po chladničke tým, že prekrýva výparník?

V neposlednom rade skontroluj tesnenie dvierok.

Čo robiť, keď mraznička nemrazí?

Postupuj ako v predchádzajúcom prípade s chladiacou chladničkou. Na akú teplotu je nastavený termostat? Ako ďaleko od stien mraznička stojí? Nie je v jeho okolí zdroj tepla? Tesné dvierka? Nie sú potravinami blokované vetracie otvory mrazničky? Pokiaľ problém nevyriešiš sám, budeš musieť zavolať na pomoc servisného technika.

Ako rozmraziť mrazničku bez vypnutia chladničky?

V tomto prípade záleží na type tvojej kombinovanej chladničky s mrazničkou. Pokiaľ to tvoj model umožňuje, nemusíš celé zariadenie vyťahovať zo zásuvky, ale postačí iba vypnúť mraziacu časť.

Za ako dlho začne mraziť mrazničku po pripojení do siete?

Pri zapájaní novej mrazničky do siete trvá určitý čas, než začne optimálne fungovať. Riaď sa podľa svojho typu zariadenia a priloženého návodu. Dosiahnutie optimálnej teploty trvá väčšinou 4 – 24 hodín. Ako dlho sa namrazuje mraznička, ak bola vytiahnutá z elektriny len na pár hodín? Doba na dosiahnutie optimálneho fungovania bude v takom prípade nižšia, pravdepodobne 4 - 6 hodín.

ako odmraziť mrazničku
ako odmraziť mrazničku

Ako dlho vydrží mraznička bez elektriny funkčná?

Nech už z akéhokoľvek dôvodu nemáš možnosť pripojiť mrazničku k elektrickej sieti, mraznička ešte nejaký čas uchová dostatočne nízku teplotu. Potraviny v ňom môžu vydržať bez rizika znehodnotenia až 2 dni, a to najmä v prípade plnej mrazničky, kde na seba potraviny naliehajú. V prípade poloprázdnej mrazničky sa doba skráti maximálne na 1 deň.

Ako je to so spotrebou kWh pri mrazničkách?

Spotreba elektrickej energie mrazničky závisí od viacerých faktorov, vrátane veľkosti, typu (samostatná mraznička alebo kombinovaná chladnička s mrazničkou), účinnosti a veku spotrebiča. Pre presnejší odhad spotreby energie konkrétnej mrazničky sa môžeš pozrieť na energetický štítok, ktorý by mal byť umiestnený na spotrebiči alebo v jeho dokumentácii. Energetický štítok obvykle udáva ročnú spotrebu energie v kilowatthodinách (kWh).

Mraznička – výpočet spotreby kWh:

Ročné náklady = spotreba v kWh × cena za 1 kWh

Prečo sa namrazuje mraznička?

Počuješ z mrazničky vrčanie? Pravdepodobne sa namrazuje. Pokiaľ sa to deje príliš často, skontroluj gumové tesnenie dverí, či správne dolieha a nie je zanesené nečistotami.Vplyv na to, ako často zapína mraznička, má tiež teplota v miestnosti, ktorá by sa mala pohybovať od 16 °C do 32 °C. Okolo mrazničky by potom malo byť dosť priestoru na to, aby teplý vzduch mal kadiaľ prúdiť preč.

Námraza v mrazničke No Frost

Hoci mrazničky s technológiou No Frost sú navrhnuté tak, aby minimalizovali tvorbu námrazy, občas sa môže stať, že sa v nich námraza objaví. V takom prípade skontroluj dvierka a ich tesnenie. Uisti sa, že nedávaš do mrazničky teplé potraviny. Je však možné, že je odmrazovací systém poškodený. Takýto problém obvykle vyžaduje zásah odborníka.

OKAY.sk - najväčší predajca veľkých spotrebičov, televízorov a sedačiek

Vyber si tú pravú mrazničku práve u nás. Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti, nie je nakupovanie s nami risk. Vyskúšaj si svoj nový spotrebič a buď istený garanciou bezplatného vrátenia tovaru do 30 dní.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.