OKAY inšpirácia: Ako na vnútorné usporiadanie kuchyne?

V kuchyni by sa mala skĺbiť dohromady praktickosť spolu s elegantným dizajnom. Kuchyňa by nielen mala vyzerať podľa tvojich predstáv, ale mala by byť prispôsobená tak, aby sa ti v nej dobre fungovalo.

Poradíme ti, ako naplánovať vnútorné usporiadanie kuchyne i ako z nej urobiť pýchu domácnosti.

Vybrať z ponuky kuchýň
usporiadanie kuchyne
usporiadanie kuchyne

Kľúčové otázky pri plánovaní kuchyne

Vybrať si kuchyňu snov je veľký záväzok, ktorý ovplyvní tvoju každodennú činnosť. Pokiaľ nevieš, ako začať, môžu ti pomôcť základné otázky.

1. Aký je môj rozpočet?

Čím viac financií, tým viac sa otvára možnosťou, avšak aj za nízke ceny sa dá zohnať kvalitné a moderné kuchyne aj jej vybavenie.

2. Aký mám k dispozícii priestor?

Aké sú rozmery tvojej miestnosti? Podľa toho môžeš vyberať aj veľkosť kuchynskej linky.

3. Z akých materiálov a v akom dizajnovom prevedení chcem svoju kuchyňu?

Môžeš mať super modernú kuchyňu, ale pokiaľ sa ti nebude páčiť, nebudeš v nej ani rád variť. Štýlov kuchynských liniek sa ponúka obrovské množstvo. Zamysli sa, aký je pre teba ten pravý. Moderná kuchyňa? Retro kuchyňa? Máš rád skôr prírodný dizajn?

4. Čo potrebujem, aby sa mi v kuchyni dobre fungovalo?

Napríklad ak rád varíš, najskôr budeš potrebovať väčšiu pracovnú dosku. Možno máš dieťa, ktorému pomáhaš s úlohami počas prípravy desiaty. Potom sa ti môže hodiť kuchynský ostrovček, kam sa dieťa posadí z jednej strany, ty si stúpneš z druhej a naproti sebe budete môcť venovať dostatok pozornosti sebe navzájom i svojim povinnostiam.

5. Aký úložný priestor mi bude vyhovovať?

Máš rád minimalizmus a chceš teda prehľadnú kuchynskú linku, do ktorej uzavrieš nepoužívané veci? Máš naopak rád farebnosť a chceš vidieť svoje hrnčeky a tanieriky na poličkách?

usporiadanie kuchyne

6. Aké mám požiadavky na elektrospotrebiče?

Do vybavenia kuchyne sa oplatí investovať. Predsa len stráviš v kuchyni denne dosť času a vybavením na mieru si uľahčíš jednotlivé činnosti. Na akej varnej doske sa ti dobre varí? Je pre teba umývačka nevyhnutným pomocníkom? Chceš No Frost chladničku, aby si nemusel myslieť na jej rozmrazovanie?

7. Je pre mňa dôležitá ekológia?

Pokiaľ sa zaujímaš o udržateľnosť, hľadaj možnosti, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Ponuka veľkých spotrebičov

OKAY Tip: Ak sa chceš inšpirovať rôznymi kuchynskými štýlmi, prečítaj si článok: Zaobstaraj si modernú kuchyňu z našej ponuky.

Ako usporiadať kuchyňu

Pokiaľ už máš predstavu o svojich preferenciách, zameraj svoju pozornosť ešte ďalej. Ako zvoliť usporiadanie jednotlivých častí kuchynskej linky aj všetkých spotrebičov tak, aby tvoja práca v kuchyni bola efektívna?

Kuchyňa má päť pracovných zón

Pracovné zóny hrajú v kuchyni kľúčovú úlohu v efektivite aj v pohodlí nielen pri príprave jedál. Dobre navrhnutá kuchyňa je rozdelená do piatich pracovných oblastí.

Všetko samozrejme záleží na tom, čo dovoľuje tvoj konkrétny priestor, ideálne rozmiestnenie na seba nadväzujúcich zón je približne nasledujúce:

  • Potravinové (skladovacie) centrum: toto je miesto pre chladničku a potravinovú skriňu.
  • Úložné centrum: môže nadväzovať na skladovacie centrum a ponúka priestor na uloženie napr. riadu či malých elektrospotrebičov.
  • Umývacie centrum: základom je drez a pri ňom prípadne umývačka. Výhodné môže byť umiestniť blízko odpadkový kôš pre ľahkú likvidáciu zvyškov. Po ruke by si mal mať aj umývacie prostriedky.
usporiadanie kuchyne
  • Prípravné centrum: malo by veľkostne zodpovedať tvojim požiadavkám na priestor pri príprave jedla. Tu by mali byť na dosah aj napr. príbory, varešky atď.
  • Varné centrum: tu by mali byť na dosah všetky tie spotrebiče, ktoré využiješ na tepelnú úpravu jedla vrátane odsávača pary. Blízko by mal byť úložný priestor na hrnce a panvice.

V prípade väčších priestorov je vhodné rozvrhnutie zón do trojuholníka, kedy chladnička, drez a sporák tvoria rovnoramenný trojuholník.

OKAY Tip:  Na niektoré umývačky môžeš dokúpiť čelo v štýle kuchynskej linky, čím priestor ešte viac zjednotíš.

usporiadanie kuchyne

Výber linky v závislosti od tvaru a veľkosti kuchyne

Konkrétne riešenie kuchynskej linky bude závisieť od tvojich priestorov aj od toho, koľko okolo seba potrebuješ miesta nielen pri práci na kuchynskej linke, ale aj pri pohybe po miestnosti. Niekedy je usporiadanie vzhľadom na praktickosť zrejmé. Pokiaľ žiješ v paneláku a kuchynskú linku umiestňuješ do dlhého užšieho priestoru, potom sa ti bude hodiť dvojradové riešenie kuchyne, kedy dva paralelné rady naproti sebe umožnia dostatok pracovnej plochy i úložného priestoru.

Veľkej miestnosti môže dominovať usporiadanie kuchyne do U, vďaka ktorému dôjde k rozdeleniu pracovného priestoru od jedálenského a vytvoreniu pocitu luxusu a honosnosti.

Usporiadanie kuchyne do L poskytuje dostatok priestoru pre všetky práce a máva ideálne vzdialenosti medzi jednotlivými pracovnými zónami. Pokiaľ máš kuchyňu spojenú s obývačkou, toto usporiadanie miestnosť vhodným spôsobom stmelí.

Usporiadanie malej kuchyne vyžaduje nielen presné plánovanie, ale aj dávku kreativity.

  • svetlé farby opticky zväčšujú priestor,
  • dosť svetla v miestnosti opticky zväčšuje priestor, preto aj umelé osvetlenie je kľúčové,
  • pracovné zóny rozdeľte len na zónu skladovaciu, varnú a umývaciu,
  • úložný priestor môže byť až k stropu,
  • môžu pomôcť posuvné dvierka pri linke namiesto otváracích,
  • skvelou vychytávkou budú závesné organizéry a tyče,
  • hlboký drez skryje riad, pokiaľ nie je miesto na umývačku atď.
usporiadanie kuchyne

OKAY Tip: Kuchyňa v paneláku bude pravdepodobne prinášať iné možnosti usporiadania ako vo veľkom dome. Inšpiruj sa v našom článku: Ako vybrať kuchynskú linku do paneláka.

Organizácia vecí do kuchynskej linky

Keď už máš raz kuchynskú linku doma, usporiadaj predmety v nej a na nej tak, aby to vyhovovalo členom v domácnosti, a to najmä potom tomu, kto u teba doma najčastejšie varí a o kuchyňu sa stará.

Pri zabývaní vecí do kuchynskej linky sa zameraj napr. na:

  • prehľadnosť,aby sa v nej ľahko orientovalo (pomôcť môžu úložné dózy, kuchynské organizéry atď.),
  • praktickosť, teda najčastejšie používané veci sa hodí mať po ruke,
  • jednoduchosť údržby, kedy menej vecí na kuchynskej linke znamená menej starostí,
  • estetika, aby v tebe na prvý pohľad vyvolávala príjemné pocity,
  • bezpečnosť, kedy napr. ťažké aj krehké veci je lepšie dávať na spod, kde nebude prípadný náraz taký prudký, nože mimo dosahu detí atď.

Pozri si našu ponuku kuchynských liniek. Vďaka programu Garancia 100% spokojnosti je nákup s nami istota. Pokiaľ by ti tovar z nejakého dôvodu nevyhovoval, môžeš ho do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.