Ako na montáž televízora na stenu?

Ak neviete, kam s televízorom, pripevnite ho na stenu! Ušetríte tým veľa miesta a váš interiér bude vyzerať elegantne a minimalisticky. Aj keď to môže znieť ako náročná úloha, montáž televízora na stenu zvládne s trochou šikovnosti každý. Pozrime sa teda spoločne na výhody televízie na stene, aké sú typy držiakov a na konkrétne kroky pri inštalácii.

Vybrať z ponuky držiakov na TV
televízor na stene

OKAY Tip:  Zháňate televízor s dokonalým obrazom a množstvom funkcií? Smart TV TCL a Hisense vám to poskytnú ešte oveľa viac!

televízor na stene

Výhody pripevneného televízora k stene

Úspora miesta:Pripevnenie televízora k stene uvoľní priestor na stole alebo skrini, ktorý by inak zaberala. Vďaka tomu môžete vytvorené miesto využiť inak alebo si iba užívať vzdušnejší interiér.

Bezpečnosť:Televízor na stene je v bezpečí pred pádom alebo náhodným prevrátením. To oceníte najmä v domácnosti s malými deťmi alebo zvieracími miláčikmi..

Jednoduchá montáž: Moderné montážne systémy sa ľahko inštalujú a používajú. S pripevnením televízora k stene si teda určite poradíte aj bez pomoci profesionála.

Flexibilita:Ak sa rozhodnete pripevniť televízor k stene, môžete si ho prispôsobiť do ideálnej pozície pre sledovanie z akéhokoľvek uhla v miestnosti. Vďaka tomu si sledovanie televízie oveľa viac užijete.

Typy držiakov na televízor

Fixný

Prvým variantom je fixný držiak na TV. Pokiaľ naň doma televízor upevníte, už s ním nebudete môcť nijako manipulovať, pretože na ňom bude držať napevno. Aj preto je veľmi dôležité zvoliť vhodnú stenu aj výšku jej umiestnenia. TV držiak si môžete nastaviť pri stene už od vzdialenosti 1,4 cm, takže môže pôsobiť dojmom, že splýva so stenou. Tento typ držiaka sa radí medzi tie lacnejšie a samotnou inštaláciou nestrávite dlhšie ako hodinu.

Polohovateľný

Polohovateľný držiak televízora na stenu je pravým opakom toho fixného. Na rozdiel od neho budete po uchytení môcť televízor otáčať podľa ľubovôle do strán aj hore a dole. Nemusíte teda toľko premýšľať nad tým, kam ho umiestňujete.

držiak na tv

Náklopný

Náklopný držiak televízora môžete polohovať iba hore a dole. Zaberá ale veľmi málo priestoru – takmer ako fixný držiak. Zvoľte teda náklopný držiak, pokiaľ chcete s televízorom aspoň trochu hýbať, ale ste limitovaní priestorom.

Stropné

Zaujímavou možnosťou je upevniť televízor držiakom na strop. Zvlášť pokiaľ nemáte dostatočne pevnú stenu, bude pre vás tento variant ideálnou možnosťou. Stropné držiaky majú spravidla aj možnosť jej otáčania.

Špeciálne

Ak hľadáte netradičné riešenie zavesenia televízora, pozrite sa aj do kategórie špeciálnych držiakov. Nájdete v nej dizajnové držiaky TV v zaujímavom futuristickom dizajne alebo napríklad nosič, ktorý umožní montáž hneď dvoch obrazoviek.

Na čo si pri výbere držiaka dať pozor?

VESA

Pri výbere držiaka je dôležité skontrolovať, či je jeho VESA štandard rovnaký ako u vášho televízora. VESA špecifikuje vzdialenosť jednotlivých dier pre skrutky v televízore. Jeho rozmery sa väčšinou riadia uhlopriečkou a veľkosťou daného zariadenia. Pri výbere držiaka teda najskôr zistite, aký VESA štandard vaša televízia má, a zvoľte ten kompatibilný.

Nosnosť

Rovnako tak dôležité je, aby držiak váš televízor bez problémov uniesol. Jeho nosnosť vždy nájdete v špecifikáciách daného produktu. Všeobecne sa odporúča zvoliť držiak s o niečo vyššou nosnosťou, než má televízia, aby sa s istotou predišlo všetkým prípadným nehodám.

Umiestnenie

Človek pri televízore často trávi dlhšiu dobu, teda veľmi záleží na jej vhodnom umiestnení. Postavte ho tak, aby čo najmenej zaťažoval ľudské telo aj oči. To dosiahnete, pokiaľ bude jeho stred približne vo výške vašich očí.

OKAY Tip:  Nebuďte na montáž sami! Hoci nie je montáž náročná, je vhodné mať parťáka, ktorý vám pomôže s vŕtaním a televízor podrží.

Montáž televízora na stenu krok za krokom

montáž televízora na stenu
  • Skontrolujte múr:Ak máte pre televízor vybrané vhodné miesto s dobrým pozorovacím uhlom, overte si danú stenu. Použite detektor elektriny na zistenie, či v nej nenarazíte na rozvod elektriny, plynu alebo vody.
  • Označte si na stene body na vŕtanie:Priložte konštrukciu držiaka na vybrané miesto a vyznačte si, kam budete vŕtať. Na kontrolu použite rovnováhu.
  • Vyvŕtajte do steny otvory:Minimálne 4, v prípade ťažkého držiaka či televízie rovno 6.
  • Diery dobre povysávajte.
  • Do dier zatlčte hmoždinkyvhodné pre daný typ múru.
  • Držiak pripevnite k stene:Použite skrutky, ktoré starostlivo dotiahnete skrutkovačom alebo vŕtačkou.
  • Televízor pripevnite k držiaku:Držiaky pripevnením k televízoru sa medzi sebou často líšia. Môžu sa skladať z dvoch častí, ktoré do seba spojíte. Iné tvoria jeden kus, ku ktorému až na konci montáže pripevníte televízor.
  • Skontrolujte stabilitu: Skúste televízor nastaviť do všetkých možných polôh, ktoré držiak umožní.

OKAY Tip:  Skryte nechcené káble!  Využite praktické kryty kabeláže, ktoré nevzhľadné káble spoľahlivo skryjú.

Kompletné vybavenie k televízoru v OKAY

Pre najväčší výber skvelých televízorov aj praktických držiakov navštívte náš e-shop. Vyberte si z veľkého množstva modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríte!

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup nového elektra v OKAY, môžeme vám zaručiť 100% garanciu spokojnosti. Ak s ním nebudete spokojní, môžete ho vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najlepšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Sluka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.