Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

Ako funguje technológia NFC?

Čo je NFC? Táto revolučná bezdrôtová technológia umožňuje každodenné úkony, ako sú bezkontaktné platby alebo otváranie dverí čipom. Vďaka nej môže na krátke vzdialenosti prebiehať bezproblémová a bezpečná komunikácia medzi zariadeniami.

Poradíme ti, ako presne funguje technológia NFC v praxi a ako je to s bezpečnosťou pri jej využívaní!

Vybrať nový smartfón
technológia NFC

Čo je NFC technológia?

Near Field Communication (tedy komunikácia v blízkom poli) je technológia bezdrôtovej komunikácie, ktorá umožňuje výmenu dát medzi zariadeniami vzdialenými do 10 cm, vďaka čomu je chránená pred zachytením treťou stranou. Využíva elektromagnetickú indukciu na prenos dát medzi dvoma zariadeniami. Jedno zariadenie vytvára elektromagnetické pole, ktoré napája druhé zariadenie. Týmto spôsobom spolu môžu obe zariadenia komunikovať bez potreby vlastnej batérie v druhom cieľovom zariadení (napr. pri bezkontaktnej platobnej karte).

Ako začať používať NFC?

Pre začiatok využívania NFC funkcie je potrebné skontrolovať, či tvoj telefón podporuje túto technológiu, a potom ju aktivovať v nastavení. Vďaka tomu môžeš začať používať NFC pre rôzne aplikácie.

Väčšina moderných smartfónov, tabletov a ďalších zariadení už NFC podporuje. Staršie telefóny však nemusia. Pokiaľ teda konkrétne tvoje zariadenie túto funkciu nemá, môžeš zakúpiť externé NFC čítačky alebo tagy, ktoré NFC umožnia.

Aký je medzi nimi rozdiel?

  • NFC tagy sú malé pasívne zariadenia, ktoré môžu byť naprogramované na vykonávanie rôznych úloh, ako je otvorenie URL adresy, pripojenie k WiFi, zobrazenie menu v reštaurácii atď. Dalo by sa povedať, že sa jedná o určitú obnovu QR kódu.
  • NFC čítačkysú potom aktívne zariadenia, ktoré môžu prečítať NFC tagy alebo aj informácie uložené na iných NFC zariadeniach. Tieto čítačky sa často používajú v platobných termináloch a prístupových systémoch.

Ako nastaviť NFC na tvojom telefóne?

Postupuj približne takto:

  • Choď do Nastavení.
  • Hľadaj variácie slov Pripojenie či Pripojenie zariadenia, záleží na tvojom telefóne. V niektorých Android zariadeniach sa môže NFC skrývať pod Viac či Pokročilé.
  • Prepni NFC či Near Field Communication do zapnuté polohy.

Ikonku si môžeš pridať aj v hlavnom menu, ktoré zobrazíš vysunutím zhora. Ak ju tam ešte nemáš, tak pri Androide choď na koniec menu a vyber Upraviť či Prispôsobiť. Nájdi ikonku NFC a pridaj ju do výberu.

Podporované modely iPhone majú funkciu NFC rovno zapnutú a je teda možné ju hneď používať. Ak by si chcel pridať ikonku do hlavného menu, potom:

  • Choď do Nastavení.
  • Vyber Ovládacie centrum.
  • Nájdi ikonku Čítačka NFC tagov.
  • Klikni na zelené plus a ikona je pridaná.

OKAY Tip: Zaobstarajte si iPhone na splátky! Nastavenie výšky a dĺžky splácania je len na tebe. Úver ti bude schválený behom pár minút na predajni alebo pokojne aj z pohodlia domova!

Vybrať Apple iPhone
technológia NFC

Výhody NFC technológie a jej bezpečnosť

Jednou z hlavných výhod NFC je rýchlosť. Dáta môžu byť prenesené počas zlomku sekundy, čo robí technológiu ideálnu pre aplikácie, kde je rýchlosť kľúčová, ako sú platby a prepravné systémy.

NFC ponúka vysokú úroveň bezpečnosti vďaka šifrovaniu a autentizácii. Vďaka autentizácii spolu môžu komunikovať iba autorizované zariadenia. Ďalej potom autentizácia a rôzne šifrovacie techniky zaisťujú, že dáta sú chránené pred neoprávneným prístupom počas prenosu.

NFC zariadenia majú veľmi nízku spotrebu energie, čo ich robí ideálnymi pre použitie v mobilných zariadeniach a ďalších aplikáciách, kde je dôležitá dlhá výdrž batérie.

OKAY Tip: Zaujíma ťa detailnejšie, ako prebiehajú cez NFC platby? Poradíme ti, ako platiť telefónom bez obáv!

Na čo sa FNC technológia používa?

Ako je to s rozdielom medzi NFC a Bluethooth? Aj keď sú NFC a Bluetooth obe bezdrôtové technológie, majú odlišné použitie. NFC je ideálny pre krátke vzdialenosti a rýchle transakcie, zatiaľ čo Bluetooth je lepší pre dlhšie vzdialenosti a trvalé spojenie.

Ako používať NFC?

  • Bezkontaktné platby

    Nejedná sa iba o platby fyzickými kartami, ale vďaka aplikáciám Google Pay alebo Apple Pay môžu používatelia jednoducho priblížiť svoj telefón k platobnému terminálu a platba je vykonaná v priebehu niekoľkých sekúnd. NFC je bezpečné pre mobilné platby vďaka šifrovaniu a autentizácii, ktoré chránia dáta pred neoprávneným prístupom.

    Platby sa dajú vykonávať aj smart hodinkami. V tomto prípade musíš však voliť hodinky so správnym operačným systémom, aby ho tvoja banka podporovala. Najmenej problémové bývajú opäť systémy v hodinkách Apple Watch a ďalej Wear OS od Googlu.
  • Preprava a lístky

    NFC technológia je tiež využívaná v prepravných systémoch pre rýchle a pohodlné odbavenie cestujúcich. Mnoho miest po celom svete už zaviedlo NFC do svojich verejných dopravných systémov.
  • Zdieľanie dát a párovanie zariadení

    NFC umožňuje rýchle a jednoduché zdieľanie dát medzi zariadeniami. Napríklad môžeš jednoducho priblížiť svoj telefón k inému telefónu, aby sa automaticky spárovali cez Bluetooth alebo WiFi.

    Cez NFC si ale tiež môžeš načítať napr. menu reštaurácie, zdieľať heslo na Wifi, spárovať slúchadlá, rýchlejšie sa pripojiť k bezdrôtovým reproduktorom atď.
  • Prístupové systémy

    NFC je široko využívaná v prístupových systémoch, kde umožňuje rýchle a bezpečné overovanie užívateľov. To je často vidieť v kancelárskych budovách, hoteloch a ďalších zabezpečených oblastiach, kedy napr. po priložení čipu dôjde k odisteniu dverí.

    V šikovných domácnostiach môže NFC umožniť automatizáciu rôznych procesov, ako je otváranie dverí, zapínanie svetiel a ďalšie.

OKAY Tip: Kupuješ nový telefón? Poradíme ti, ako ho vybrať!

OKAY.sk - špecialista na veľké spotrebiče, televízory a sedačky

Objednaj si u nás nový Samsungalebo tiež Xiaomi. Tovar si môžeš v pohodlí domova vyskúšať a v prípade nespokojnosti zariadenia do 30 dní zadarmo vrátiť. S OKAY nakupuješ bez rizika vďaka programu Garancia 100% spokojnosti!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.