Nakupuj za trvale nižšie ceny ako na internete! Chcem najnižšiu cenu.

OKAY radca: Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou

Starostlivosť o ústnu hygienu je základom celkového zdravia a správne čistenie zubov zohráva kľúčovú úlohu v prevencii zubného kazu a ochorení ďasien. Vďaka vysokofrekvenčným vibráciám a pokročilým funkciám zaisťujú sonické kefky nielen dôkladné čistenie, ale aj komfort a jednoduché použitie.

Poradíme ti, ako čistiť zuby sonickou kefkou, aká je správna technika čistenia zubov a kedy používať medzizubnú kefku.

Vybrať sonickú zubnú kefku
Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou
Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou

Ako správne čistiť zuby

Udržiavať si žiarivý úsmev a svieži dych by malo byť cieľom každého z nás, pretože naša ústna hygiena nás reprezentuje v spoločnosti. Správna technika čistenia zubov je ale navyše základom celkového zdravia a psychickej pohody. Na zuboch sa tvorí zubný povlak, ktorý treba odstraňovať, pretože sa v ňom množia baktérie naleptávajúce vylučovanými kyselinami zubnú sklovinu.

Pravidelným čistením zubov a odstraňovaním vznikajúceho povlaku predchádzaš rôznym bolestivým komplikáciám a šetríš tak aj svoje peniaze, pretože prevencia je v prípade zubov oveľa lacnejšia ako nutná liečba.

Poďme si spoločne odpovedať na základné otázky ohľadom čistenia zubov:

Ako vybrať vhodnú kefku?

Najvhodnejšia kefka je taká, ktorá:

  • má malú hlavicu,
  • je mäkká a hustý,
  • je rovno zastrihnutá.

Kefku je vhodné meniť pri rozstrapkaní, čo pri správnom čistení zubov býva asi po 2-3 mesiacoch. Vymeniť by sa mala tiež po prekonanom ochorení. Voliť by si mal pastu, ktorá obsahuje fluoridy, pretože tie posilňujú zubnú sklovinu. Dôležitejšie ako výber pasty sú však samotné pohyby kefkou.

2. Ako často si čistiť zuby?

Vhodné je to minimálne 2x denne, ráno a večer, hoci v ideálnom prípade by si si mal čistiť zuby po každom jedle. Kefka je na poctivé čistenie nutnosťou. Napr. ústna voda nikdy nedosiahne taký výsledok ako mechanické čistenie zuba. Ústna voda nenahradí ani medzizubnú kefku.

3. Akým spôsobom si čistiť zuby?

Dôležité je čistiť zuby od ďasien k zubom, aby si predišiel poškodeniu ďasien. Kefka by mala byť priložená pod uhlom 45°, mal by si s ňou vyvíjať jemný tlak a zuby čistiť krúživými pohybmi. Vhodné je čistiť zuby vždy rovnakým postupom, pretože tak najlepšie zaistíš, že nevynecháš žiadne miesto. Hryzacie plôšky zubov potom môžeš čistiť jednoduchšie vodorovne.

Nezabudni, že zuby je dôležité očistiť zo všetkých strán, preto mysli aj na ich zadnú stranu. Dostáva sa k nej horšie, ale je rovnako dôležitá.

Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou

OKAY Tip:  Chceš ešte zvýšiť starostlivosť o svoje zuby? Zaobstaraj si ústnu sprchu! Tá ti prúdom mikrobubliniek prečistí aj medzizubné otvory a zbaví ich zubného povlaku aj baktérií.

4. Ako dlho si čistiť zuby?

Ideálna doba na čistenie zubov bude u každého iná, minimálne však 2 minúty. Najlepšie je orientovať sa podľa množstva pohybov. Vhodné je každý zub prečistiť spredu aj zozadu 10 drobnými krúživými pohybmi. Tiež pri čistení hryzacích plôšok je ideálne prejsť po nich 10x dopredu a dozadu. Dobre vyčistený zub spoznáš tak, že je pri prejdení jazykom hladký.

Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou

5. Ako si čistiť zuby medzizubnou kefkou?

Medzizubné kefky slúžia na čistenie medzizubných otvorov, v ktorých sa tiež tvorí zubný povlak. Sú to miesta, kam sa klasickou kefkou pri čistení nedostaneš. Ich použitím zabraňuješ vzniku kazu medzi zubami. Čistý zub sa totiž nekazí.

Pokiaľ si medzizubné kefky nikdy nepoužíval, začni s najmenšou veľkosťou štetín. Je obvyklé, že pri prvých použitiach ti bude ďasno krvácať. Pravidelným čistením krvácanie ďasna prejde.

Počítaj s tým, že to bude chcieť cvik, aby si dokázal medzizubnú kefku hladko zastrčiť. Medzizubná kefka by nemala byť v medzizubnom priestore príliš voľná, ale naopak by sa mala zasúvať s ľahkým odporom, čo zaručí dôkladné vyčistenie. Je preto možné, že postupom času prejdeš z najmenšej veľkosti na niektorú väčšiu.

6. Ako čistiť zuby ročnému dieťaťu?

Tiež detské zúbky je dôležité pravidelne čistiť, pretože kazy sa nevyhýbajú ani tým najmenším. Kúp si k tomu špeciálnu detskú kefku, ktorá bude mať menšiu hlavicu a jemnejšie štetiny. Návyky na ústnu hygienu je viac než vhodné podporovať už od prvých zúbkov. U tých najmenších detí, ktoré ešte nevedia vypľuvať, používaj len malé množstvo detskej pasty. Sonické kefky sú konkrétne u detí vhodné najlepšie od 6 rokov.

Vybrať detskú kefku
Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou

Sonické kefky a ich výhody

Sonická kefka je typ elektrickej zubnej kefky, ktorá využíva vysokofrekvenčné vibrácie na čistenie zubov. Na rozdiel od bežných elektrických kefiek, ktoré môžu používať rotačné alebo oscilačné pohyby, sonické kefky generujú rýchle zvukové vlny, ktoré spôsobujú vibrácie štetín hore a dole. Svojimi pohybmi sú obzvlášť šetrné k zubom aj ďasnám. Výhody sonických kefiek sú napr., že:

  • účinne odstraňujú povlak:

Sonické kefky obvykle vibrujú rýchlosťou medzi 30 000 a 40 000 kmitov za minútu (100x viac ako dosiahneš pri manuálnom čistení). Tieto rýchle vibrácie vytvárajú jemné pulzácie, ktoré pomáhajú rozrušiť povlak a odstrániť zvyšky potravín.

  • vedú k zdraviu ďasien, odstraňujú zápaly:

Sonické kefky sa lepšie dostanú aj do medzizubných priestorov ako rotujúca kefka.

  • vďaka časovačom dodržujú vhodnú dobu čistenia aj vhodný tlak na zuby:

Moderné sonické kefky často ponúkajú rôzne režimy čistenia (napr. pre citlivé zuby, bielenie, masáž ďasien) a majú integrované časovače, ktoré pomáhajú zaistiť optimálnu dobu čistenia (obvykle 2 minúty).

  • majú pohodlné a jednoduché použitie:

Sonické kefky sú praktické, pretože krúživý pohyb vykonajú za teba. Stačí ti tak iba priložiť kefku a posúvať ju pozdĺž ďasien. Ergonomické rukoväte a intuitívne ovládanie zaisťujú pohodlné a jednoduché použitie. 

Nevýhodou sonických kefiek môže byť pre niekoho vyššia obstarávacia cena a náklady za kúpu náhradných hlavíc na pravidelnú výmenu, ktorú je nutné vykonávať väčšinou každé 3 mesiace, alebo podľa potreby. Musíš tiež myslieť na to, že kefku je potrebné dobíjať.

Postup čistenia zubov sonickou kefkou

1. Príprav si kefku.
Nasaď hlavicu kefky na rukoväť.Nanes malé množstvo zubnej pasty na štetiny kefky.

2. Prilož kefku k zubom a zapni ju.
Postupuj podľa pokynov výrobcu. Niektoré modely majú rôzne režimy (napr. citlivý, bieliaci), ktoré si môžeš vybrať.

Ako čistiť zuby sonickou zubnou kefkou

3.Začni čistiť zuby.
Kefka by mala byť priložená k zubom pod uhlom 45° a jej štetiny by mali ľahko dosahovať aj na ďasná. Na kefku prehnane netlač, skôr sa s ním zubov dotýkaj a nechaj ho pracovať. Sonické kefky vykonávajú rýchle vibračné pohyby, takže nemusíš robiť krúživé pohyby ako s manuálnou kefkou. 

Pohybuj kefkou pomaly z jedného zuba na druhý, každé miesto čistite niekoľko sekúnd, najmenej však 2 sekundy. Čisti všetky plochy zubov: vonkajšie, vnútorné aj žuvacie. Nakoniec jemne stieraj zuby od ďasien smerom na zub.

Väčšina sonických kefiek má časovač, ktorý obvykle signalizuje po dvoch minútach (odporúčaná doba čistenia). Niektoré modely tiež signalizujú každých 30 sekúnd, aby si vedel, kedy prejsť na ďalšiu časť úst.

4. Vypláchni si ústa.
Po ukončení čistenia vypni kefku a vypláchni ústa vodou. Opláchni hlavicu kefky pod tečúcou vodou a nechaj ju uschnúť. Telo kefky udržuj čisté a suché.

OKAY.sk - špecialista na veľké spotrebiče, televízory a sedačky

Objednaj si sonickú zubnú kefku s OKAY ešte dnes! S programom Garancia 100% spokojnosti môžeš nevyhovujúci tovar do 30 dní zadarmo vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Kateřina Musilová

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.