OKAY radca: Ako bojovať s plesňou na stene?

V tomto článku sa dozvieš, čo je pleseň na stene, ako vzniká, aké sú jej príčiny, ako ju odstrániš a ako jej môžeš predchádzať.

Tiež ti poradíme niektoré babské rady na plesne na stene, ktoré tento problém pomôžu vyriešiť lacno a ekologicky.


Čo je pleseň na stene a ako vzniká?

Pleseň na stene je nežiaducim javom, ktorý môže postihnúť rôzne časti našich domovov, najmä vlhké oblasti, ako sú kúpeľne, kuchyne a pivnice.

Pleseň nie je nič iné ako mikroskopická huba, ktorá vzniká vo vlhkom a tmavom prostredí. Prítomnosť plesní môže spôsobiť alergické reakcie, dýchacie ťažkosti a ďalšie zdravotné problémy.

Prečo sa teda objavuje v našich bytoch? Príčin môže byť niekoľko. Jednou z hlavných je vysoká vlhkosť. Môže byť zapríčinená zlou izoláciou, nedostatočným vetraním alebo netesniacimi oknami. V horšom prípade presakovaním vody či kondenzáciou.

plisen-1.jpg__PID:2119c73c-65a0-44b4-876b-dbe2bd375818
plisen.jpg__PID:c0da9a3d-0235-43dd-addd-eb71df7a0cce

Príznaky plesne: ako spoznať, že máme pleseň v byte?

Pleseň na stene sa prejavuje ako škvrny rôznych farieb. Škvrny môžu mať rôzne tvary a veľkosti. Pleseň býva sprevádzaná nepríjemným zápachom. Pokiaľ sa chceš uistiť, či máš doma na stene pleseň, môžeš si urobiť jednoduchý test:

  • Navlhči bavlnenú tyčinku bielidlom a utri ním podozrivú škvrnu.
  • Pokiaľ škvrna zmizne alebo zosvetlí, jedná sa o pleseň. Pokiaľ škvrna zostane rovnaká alebo tmavne, jedná sa o niečo iné.

Pleseň môže byť ťažké spozorovať, pretože často rastie skryto za nábytkom, pod tapetami alebo za omietkou. Avšak existuje niekoľko príznakov, ktoré môžu problém s plesňou naznačiť:

  • Zápach: Pleseň má charakteristicky nepríjemný a mdlý zápach.
  • Zmena farby: Omietka alebo maľba na stene môže začať meniť farbu, čo je tiež známkou prítomnosti plesne.
  • Zdravotné problémy: Pokiaľ sú v domácnosti členi trpiaci alergiami, môžu sa ich problémy v dôsledku plesne zhoršiť.
  • Vlhkosť: Pleseň obvykle rastie vo vlhkom prostredí, takže už sama zvýšená vlhkosť v byte môže byť indikátorom problému.

Ako sa zbaviť plesne na stene raz a navždy

Ak spozorujete príznaky plesne na stene, je dôležité konať čo najskôr. Je dôležité sa vysporiadať nielen s viditeľnou plesňou, ale aj s jej príčinami.

  • Odstránenie príčiny vlhkosti: Pleseň potrebuje vlhké prostredie k rastu. Pokiaľ neodstrániš príčinu vlhkosti, bude sa pleseň stále vracať. Skontroluj, či niekde neuniká vodovodné potrubie a preskúmaj netesnosti v okolí okien a dverí. Oprav všetky zistené problémy.
  • Odstránenie plesne z povrchu: Ak pleseň už rastie na stene, môžeš ju odstrániť pomocou zmesi vody a octu alebo špeciálnych čistiacich prostriedkov určených na odstránenie plesne. Postihnutú oblasť dôkladne vyčisti, ale daj pozor, nech sa nenadýchaš výparov.
  • Oprava poškodených povrchov: Po odstránení plesne môže byť potrebné opraviť poškodené povrchy, ako je omietka alebo maľba. Než sa pustíš do opráv, uisti sa, že povrchy sú suché a bez zvyškov plesní.
  • Prevencia: Aby sa už pleseň na stene nevracala, je dôležité dodržiavať dostatočnú ventiláciu v miestnostiach, kde sa problém s plesňou vyskytoval. Maj na pamäti, že udržovanie nízkej vlhkosti je pre zabránenie rastu plesne kľúčové.
cisteni.jpg__PID:3e54a766-645f-423b-86b7-5dc5f30bbd03

OKAY Tip: Odvlhčovače vzduchu odstraňujú nadmernú vlhkosť z miestnosti a zabraňujú vo vytváraní vlhkých podmienok, v ktorých plesne rastú. Objednaj si odvlhčovač vzduchu z našej ponuky.

Babské rady na pleseň na stene

Okrem vyššie uvedených krokov existujú aj tradičné babské rady, ktoré môžu v boji s plesňou na stene pomôcť:

  • Soľ: Soľ má antimykotické vlastnosti. To znamená, že má schopnosť zabrániť rastu húb alebo ich priamo ničiť. Rozmiešaj soľ vo vode a zmes použi na čistenie postihnutých oblastí.
  • Citrón: Citrónová šťava má dezinfekčné účinky. Nanes ju na pleseň a nechaj pôsobiť. Potom postihnuté miesto opláchni a postup opakuj.
  • Vápnik: Vápnik v prášku môže pomôcť vysušiť postihnuté oblasti a zabrániť rastu plesne.

Ako predchádzať plesni?

Preventívne opatrenia sú kľúčové pre udržanie čistého a zdravého bytu. Odporúčame pravidelné vetranie, znižovanie vlhkosti vzduchu, opravu netesností alebo prasklín a využívanie odvlhčovačov. Ak máš možnosť, nainštaluj do postihnutej izby ventilátory alebo kúrenie, aby sa zabezpečilo dostatočné cirkulácie vzduchu.

OKAY Tip: Čističky vzduchu sú vybavené filtráciou, ktorá zachytáva spóry plesní a ďalšie alergény vo vzduchu. Vyber si čističku vzduchu na našom e-shope.

plisen@0,5x.jpg__PID:4520042c-24e8-4423-ad44-d877f0572f58

Pleseň na oknách – ďalší potenciálny problém

Aj pleseň na oknách môže byť spôsobená kondenzáciou a zlou ventiláciou. Tu je niekoľko tipov, ako sa vysporiadať s týmto problémom:

  • Ventilácia: Uistite sa, že máš dobrú ventiláciu vo všetkých miestnostiach, vrátane spální a kúpeľní.
  • Izolácia: Skontroluj, či sú okná správne izolované. Zlá izolácia je najčastejšie vodítko k problémom s plesňou.
  • Čistenie: Pravidelne čisti a suš okná, najmä rámy a parapety.

Najväčší výber čističiek a odvlhčovačov vzduchu v OKAY!

Pre najväčší výber kvalitného elektra navštív náš e-shop.

Vyber si z našich modelov vo všetkých cenových kategóriách a vďaka našim dlhodobo najlepším cenám ušetríš!

Pokiaľ sa rozhodneš pre nákup nového elektra a nábytku v OKAY, môžeme ti zaručiť 100% garanciu spokojnosti, alebo môžeš produkt vrátiť do 30 dní bez udania dôvodu zadarmo.

Máme skladom najväčší výber nábytku aj elektra za najvýhodnejšie ceny!

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Článok pre vás pripravil:

Martin Sluka

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.