Aké látky si vybrať do domácnosti

Textil je často podceňovanou súčasťou interiérového dizajnu. Práve vďaka nim sa však váš domov cíti príjemnejšie. Okrem iného dodávajú miestnosti atmosféru, štýl a charakter. Zamerajte sa preto na vankúše, prehozy, koberčeky a závesy. Nezabudnite na uteráky a osušky, ktoré v kúpeľni alebo kuchyni hrajú hru farieb a vzorov. Vyberte si také, ktoré vášmu interiéru dodajú pocit domova. V spoločnosti OKAY vám poradíme, ako to dosiahnuť za rozumnú cenu.

Dobre zvolený bytový textil môže dodať aj obyčajnému kusu nábytku elegantný a luxusný vzhľad.

OKAY Tip: Ako môžete elegantne ušetriť na energiách sa dozviete v našom článku tu.

Kde všade môžete použiť textílie:

Farebný chameleón

Zatiaľ čo pri nábytku alebo elektrospotrebičoch sa držíme neutrálnych a triezvych farieb, pri textile sa môžete doslova vyblázniť. Môžete si vybrať nielen z farieb, ale aj vzorov a textúr. Vyberte si výrazné farby v podobe vankúšov, prehozov alebo koberčekov. A farebné kombinácie môžete meniť niekoľkokrát do roka. Myslite na to, že viacnásobné farebné kombinácie nie sú pre interiér dobré - vyberte si dve doplnkové farby a nechajte sa unášať fantáziou.

Farby, vzory a prírodné materiály v nábytku a textile musia navzájom ladiť, aby nevznikol zbytočný chaos.

Keď je ti horúco, keď je ti zima

Každá tkanina má svoje špecifické vlastnosti. Môžete ich posúdiť a porovnať nielen z hľadiska farby, ale aj kvality, schopnosti a údržby. Najobľúbenejšie sú bavlna, ľan, hodváb a vlna. Každý z nich je vhodný na niečo úplne iné.

V našich zemepisných šírkach a dĺžkach oceníte materiály, ktoré vás udržia v teple. Môžete si vybrať mikroflís, ktorý je mäkký a príjemný, odvádza pot a je vhodný aj pre alergikov. Česaná bavlna, ktorá rýchlo schne, zároveň poskytuje vysokú hrejivosť. Okrem dvoch vyššie uvedených sa môžete dobre prikryť aj froté prestieradlom.

Na druhej strane, ak chcete zostať v teple, myslite na prírodné materiály a tkaniny - ľan a bavlna sú priedušné a udržujú príjemnú teplotu. Na spanie v letných mesiacoch môžete siahnuť aj po saténových obliečkach.

Oživte kúpeľňu

Kúpeľňa je síce menšia miestnosť, ale to neznamená, že v nej nemôžu byť príjemné tkaniny, ktoré vyhovujú telu a oku. Jednofarebnú miestnosť môžete oživiť farebnýmiuterákmi a osuškami alebo farebnou podložkou do vane.

Kvalitný bavlnený uterák ocení nielen vaše telo, ale aj ruky a tvár.

Udržujte teplo v spálni

Dobrý spánok je základom všetkého. Pomôcť mu môžete správnym posteľným a textilným príslušenstvom - vankúšmi, príjemnou prikrývkou alebo prehozom, ktoré rýchlo uľahčia ustielanie. Navyše vám poslúži rovnako dobre aj v obývacej izbe. Ak chcete viac súkromia alebo menej priepustnosti svetla, zaobstarajte si moderné záclony a závesy. V tomto prípade môžete siahnuť po bavlnenej klasike aj po kúskoch s prímesou syntetiky. Nebojte sa kúpiť robustnejšie zatemňovacie verzie moderných záclon a závesov - okrem svetla izolujú aj teplo alebo chlad.

Pripravte stôl s láskou a starostlivosťou

Ozdobný obrus alebo len jednoduché každodenné prestieranie, ale vždy pripravené s láskou a starostlivosťou. Na jedálenský stôl si zaobstarajte niekoľko obrusov, aby ste mali na každú príležitosť ten správny. Môžete si vybrať okrúhly alebo štvorcový. Kým obdĺžnik alebo štvorec sa zmestí kamkoľvek, oválny a okrúhly stôl sa zmestí presne na stôl rovnakého tvaru. Môžete pridať aj ďalšie textilné doplnky v podobe ľanových obrúskov alebo podložiek. Spoločné stolovanie v rodinnom kruhu už nebude len príležitosťou na naplnenie žalúdka, ale aj príjemnou chvíľou, keď môžete byť spolu.

Posteľná bielizeň z bavlneného saténu zaručuje vysokú odolnosť proti poškodeniu. Materiál je vzdušný, poddajný a veľmi príjemný na dotyk.

5 dôvodov, prečo mať doma textil

  • Izolujú hluk a zlepšujú akustiku.
  • Môžu vám navodiť pocit chladu alebo tepla.
  • Dodávajú interiéru, ktorý sa stáva ich domovom, pocit tepla a bezpečia.
  • Môžu to byť interiérové kúsky, ktoré môžete meniť podľa nálady alebo aktuálnych trendov.
  • Tkaniny môžete získať za rozumnú cenu.

Prezrite si ďalšiu ponuku nábytku


Článok pre Vás pripravil Jana Houbová

Napíšte mi

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.