OKAY radca: Aká je správna teplota v chladničke?

Správne nastavenie chladničky dokáže ušetriť peniaze a pri extrémnejších scenároch aj chrániť naše zdravie. Skladovanie potravín pri správnej teplote totiž vedie k zvýšeniu ich trvanlivosti ak prevencii znehodnotenia jedla. Nevhodný spôsob užívania chladničky potom môže znamenať vyššiu energetickú spotrebu, čo spolu s vyhodeným jedlom urobí nemalé finančné straty.

Prečítaj si, ako usporiadať chladničku a ako efektívnejšie využiť jej potenciál.

Kúpiť novú chladničku
teplota v chladničke
teplota v chladničke

Význam udržiavania správnej teploty v chladničke

Správna teplota má vplyv na to, ako dlho vydrží jedlo v chladničke čerstvé, a tiež slúži ako prevencia bakteriálneho rastu. Správna teplota v chladničke ovplyvňuje napr.:

  • bezpečnosť potravín,
  • kvalitu potravín (konzervuje ich chuť),
  • dlhodobé uchovávanie potravín, kedy minimalizuje riziko nežiaducich zmien v ich štruktúre atď.

Teplota v chladničke a v mrazničke a jej vplyv na trvanlivosť potravín:

TEPLOTA STAV POTRAVÍN DÔSLEDKY
Príliš vysoká teplotaPotraviny sa rýchlejšie kazia. Musíte ich vyhodiť.
Ideálna teplotaPotravinám sa predĺži trvanlivosť. Ušetríte peniaze aj čas strávený v obchode.
Príliš nízka teplotaPotraviny namŕzajú. Potraviny sa znehodnocujú a musíte ich vyhodiť.

Optimálne nastavenie chladničky je na 4 °C

Takto to vyzerá jednoducho, napriek tomu samotné usporiadanie potravín v chladničke je zložitejšie. To, že je chladnička nastavená na 4 °C totiž neznamená, že sa táto teplota drží po celých priestoroch zariadenia. Naopak, bude v rôznych častiach chladničky rozdielna.

Poďme sa pozrieť, aký význam má vhodné usporiadanie chladničky.

Spodná polica v chladničke

Teplota v spodnej časti chladničky bude o niečo nižšia, než na koľko stupňov je zariadenie nastavené, obvykle okolo 0 °C. Nižšie teploty zabraňujú rýchlemu rozkladu a udržujú potraviny bezpečné na konzumáciu. Do spodnej časti chladničky je preto vhodné umiestňovať tie potraviny, ktoré majú tendenciu rýchlejšie sa kaziť.

Naspodok chladničky daj napr.:

  • maslo a ryby,
  • nápoje, pri ktorých chceš udržať chuť aj bublinky (napr. otvorená Coca-Cola),
  • potraviny citlivé na svetlo (napr. otvorené konzervy)
  • syry,
  • tofu atď.
teplota v chladničke
teplota v chladničke

Vieš, ako dlho vydrží mäso v chladničke čerstvé? Pokiaľ kus od mäsiara umiestniš do spodnej časti chladničky, kde je teplota práve okolo 0 °C, potom ho môžeš uvariť aj za 3-5 dní. 

Nevieš, ako skladovať zeleninu v chladničke? Aj pre ňu je vhodným miestom práve spodná časť chladničky, pretože zelenina väčšinou preferuje chladnejšie teploty. Dávaj tiež pozor na prítomnosť ovocia. Väčšina totiž produkuje plyn, ktorý urýchľuje zrenie zeleniny, a preto je lepšie skladovať ovocie zvlášť. Moderné chladničky už dnes majú špeciálne priehradky na konkrétne potraviny, v ktorých sa udržuje tá správna teplota. Tým ti uľahčujú organizáciu jedla.

Napríklad cenovo dostupná kombinovaná chladnička s mrazničkou Gorenje NRK6192AW4 má dve špeciálne priehradky. Prvá slúži na uchovanie ovocia a zeleniny a druhá je zase ideálna pre mäso a ryby.

Horná polica v chladničke

Teplota v horných policiach bude naopak o niečo vyššia, čo je ideálne pre potraviny s dlhšou dobou trvanlivosti. Navrch chladničky daj napr.:

  • klobásy a údeniny,
  • uvarený obed (vychladený do izbovej teploty),
  • vajcia,
  • džúsy atď.

Horná polica bude taktiež vhodná pre väčšinu ovocia.

Priestor dverí chladničky

Dvere majú z celej chladničky najvyššiu teplotu. Často ich navyše otváraš, a preto sú potraviny v nich vystavované teplotným zmenám. Sem teda patria najmä otvorené trvanlivé potraviny. Do dverí daj napr.:

  • omáčky (obsahujú dostatok konzervačných látok),
  • kečup a horčicu,
  • marmelády atď.

Nenechávaj dvere chladničky príliš dlho otvorené. Narušuješ tým teplotu v zariadení a niektorým potravinám to neprospieva. Napr. chladnička Gorenje NRK619CA2XL4 má zabudovaný alarm, ktorý ťa upozorní, keď ju zabudneš zavrieť. Dokáže tiež zamraziť nové potraviny v nastavení na -24 °C, čo je dôležité pre zachovanie viacerých hodnotných látok, a vďaka funkcii NoFrost Plus nebude nikdy nutné ju ručne rozmrazovať.

Čo nepatrí do chladničky

Niektoré potraviny nepatria do chladničky a majú v nej dokonca tendenciu strácať kvalitu alebo chuť. Do chladničky preto nedávaj napr.:

  • jedlo vyššej teploty, než je izbová,
  • nedostatočne zrelé banány,
  • cibuľu a cesnak, pretože mäknú a kazia sa,
  • chleba, pretože tvrdne,
  • zemiaky,
  • avokádo (ak naopak nechceš zastaviť jeho zrenie),
  • hnedý cukor atď.

Teplota a úspora energie

Moderná chladnička sa pokúša o užívateľsky priateľský prístup nielen svojimi funkciami, ale aj úsporou energií. Aj ty ale môžeš ovplyvniť to, koľko prevádzka tvojej chladničky bude mesačne stáť. Nevhodným používaním dochádza aj k skráteniu životnosti chladničky. Ako obsluhovať chladničku, aby si ušetril:

  • Postav ju mimo zdroja tepla (preč od rúry, nie na priamom letnom slnku atď.).
  • Nechaj okolo chladničky dostatok priestoru (minimálne 1 cm naboku, vzadu aj 10 cm), aby sa neprehrievala. Viac by si sa mal dočítať v návode tvojej konkrétnej chladničky.
teplota v chladničke

Niektoré chladničky však už v dnešnej dobe umožňujú odstup od stien neriešiť. Kombinovaná chladnička Bosch KGN39VLCT vďaka vyhotoveniu Perfect Fit môže byť postavená priamo k stene. Jej senzory FreshSense navyše monitorujú stav vnútorných priestorov zariadenia, aby zaistili perfektné prostredie pre potraviny.

  • Mysli na to, že chladnička vydáva teplo. Môže tak nežiaducim spôsobom vyhriať príliš malú miestnosť.
  • Chladnička s ľadovou námrazou vyššou ako 5 mm spotrebováva o 15-20 % viac energie, pri námraze okolo 1 cm dokonca až o 75 % viac energie.
Pozrieť ponuku No Frost chladničiek

Pokiaľ ťa nebaví svoju starú chladničku pravidelne odmrazovať, chladnička Hisense RB390N4AC20 je vybavená funkciou Total No Frost, ktorá zabraňuje vzniku námrazy. Má navyše systém AdaptTech, ktorý dokáže udržať teplotu v chladničke konštantnú bez ohľadu na to, ako často otváraš dvere.

  • Čím kratší čas sú dvere chladničky otvorené, tým menej sa spotrebuje energia. Keď budeš mať potraviny v chladničke prehľadne usporiadané, lepšie sa v nej vyznáš a budeš otvárať dvere len na nevyhnutne dlhú dobu. Ušetríš tým na energiách.
  • Horúce potraviny a potraviny s vyššou teplotou, než je izbová, nepatria do chladničky.

OKAY Tip:  Ak ťa trápi zápach z chladničky, môže sa ti hodiť náš článok Ako odstrániť zápach z chladničky. V našom príslušenstve pre chladničky si potom môžeš kúpiť špeciálne pohlcovače pachov.

Má preplnenie chladničky vplyv na teplotu?

Všeobecne platí, že chladnička by mala byť zaplnená maximálne zo svojich 70 %. Preplnená chladnička obmedzuje prúd vzduchu a obmedzená cirkulácia vzduchu sťažuje chladenie potravín aj udržanie konštantnej teploty v chladničke. Zariadenie potom musí pracovať intenzívnejšie a tým rastie aj spotreba energie. Preplnenie môže tiež spôsobiť, že sa medzi jedlom zvyšuje vlhkosť. To niektorým potravinám nerobí dobre a má to vplyv na ich čerstvosť. Pokiaľ máš starší typ chladničky, môže sa kvôli tomu aj tvoriť ľad v jej mraziacej časti.

Aká je správna teplota mrazničky

Správna teplota mrazničky by mala byť nastavená na -18 °C. Táto teplota je ideálna na zachovanie kvality potravín a bezpečné dlhodobé skladovanie. Udržuje potraviny trvanlivé a minimalizuje riziko množenia baktérií. Pri tejto teplote vydržia potraviny dlhé mesiace, ovocie napr. celý rok. Pri zamrazovaní jedla je naopak najideálnejšia teplota -24 °C. Pri nej je totiž zachovaných o niečo viac živín i vitamínov.

Napr. kombinovaná chladnička s mrazničkou Hisense RB390N4AW20 disponuje funkciou FastFreeze, kedy prejde z -18 °C na -24 °C. Nemusíš ju potom kontrolovať, sama funkciu po 2 dňoch vypne a vráti sa na pôvodnú teplotu.

teplota v chladničke

Čo nepatrí do mrazničky

Niektoré potraviny, ale aj obaly majú takú štruktúru, ktorá sa po zmrazení a opätovnom rozmrazení môže výrazne zmeniť. Do mrazničky preto nedávaj napr.:

  • potraviny s vysokým obsahom vody (uhorka, šťavnaté tropické ovocie atď.), pretože výrazne zmení svoju štruktúru i konzistenciu,
  • potraviny s vysokým obsahom tuku (jogurt, orechy atď.),
  • potraviny s vysokým obsahom soli (údeniny atď.),
  • prílohy (zemiaky, ryžu atď.),
  • kávu,
  • vajíčka v škrupine, pretože zmrazením nadobudnú na objeme a môžu prasknúť a zaniesť mrazničku,
  • sklenené nádoby (hrozí rovnaký efekt ako u vajec len nebezpečnejšie),
  • horúce jedlo, napr. ak si chceš zamraziť vývar, nechaj ho najskôr vychladnúť…

Nemusíš sa báť, že pri zamrazení stratia potraviny všetky svoje prospešné látky. Samozrejme už nebudú obsahovať všetko, čo mali pred zmrazovaním, ale napr. ovocie a zelenina zo záhradky budú mať v zime pravdepodobne aj po rozmrazení viac živín ako nedozreté ovocie a zelenina z dovozu, ktoré sa v tom čase budú predávať v obchodoch. Aby však zamrazovanie potravín zostalo prínosné, dodržuj zásadu, že čo raz rozmrazíš, to už nebudeš znova zamrazovať.

Ak nie si spokojný so svojou chladničkou, prezri si našu skvelú ponuku chladničiek a mrazničiek. S nami sa nemusíš báť nakupovať. V rámci programu Garancia 100% spokojnosti tí v prípade výhrad umožníme tovar zadarmo do 30 dní vrátiť.

Prezrite si ďalšiu ponuku elektra

Chladničky

Práčky

Televízory

Sušičky

Mobilné telefóny

Notebooky

Kávovary

Umývačky riadu

Vstavané spotrebiče

Smart
elektro

Vysávače

Starostlivosť
o telo

Do kuchyne

Mikrovlnné rúry

Audio

Sporáky

Slúchadlá

Príslušenstvo

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.