11 tipov, ako ušetriť na energiách

Téma úspory energie je aktuálna viac ako kedykoľvek predtým! Rastúce ceny ovplyvňujú všetky oblasti života a táto téma sa dotýka oveľa širšieho okruhu ľudí. Je však možné zvládnuť tieto dramatické účty za energie? Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť! V našom článku Vám prinášame tie, ktoré Vám vrátia peniaze do peňaženky.

žiarovka

Poradíme vám, ako ušetriť energie aj financie bez toho, aby ste sa museli obmedzovať.

Štítok so spotrebou

Vďaka novým energetickým štítkom sa budete ľahšie orientovať v ponuke nielen chladničiek, ale aj ďalšieho elektra.

1. Energetické štítky chladničiek

Chladnička a mraznička sú v prevádzke doslova nonstop - 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Preto sa určite oplatí investovať do kvalitného spotrebiča s čo najnižšími prevádzkovými nákladmi. Najjednoduchšie to zistíte tak, že si pozriete podrobné štítky na každej chladničke. Najúčinnejšie chladničky a mrazničky sú označené písmenom A, najmenej účinné písmenom G.

Po novom sú vybavené aj kódom QR, ktorý stačí naskenovať na smartfóne alebo tablete a ocitnete sa v online databáze, kde ľahko nájdete všetky potrebné informácie. Môžete tu dokonca porovnať produkty.

2. LED žiarovky a zhasínanie

LED žiarovky fungujú na princípe elektroluminiscencie, čo znamená, že elektrickú energiu premieňajú priamo na svetlo, a preto nevzniká žiadne teplo. Vďaka tomu sa energia premieňa okamžite a nepotrebuje vysoký príkon, takže nespotrebuje toľko elektrickej energie. Okrem toho svietia rovnako dobre ako bežné žiarovky. Ich obstarávacia cena sa pohybuje v rozumných medziach a majú vynikajúcu a dlhú životnosť. Ak chcete byť o krok vpred, vyskúšajte inteligentné osvetlenie. Pre ľudí, ktorí zabúdajú, je to dokonalé riešenie. Už sa Vám totiž nestane, že by ste svietili celé hodiny, pretože svetlo môžete ovládať na diaľku. Navyše, a to je veľký hit, môžete meniť farby alebo nastaviť časovač.

LED žiarovka

Moderné LED žiarovky sú cenovo dostupné a šetria vašu peňaženku

3. Odmrazujte, zatvárajte

Aby ste ušetrili, je dobré mrazničku a chladničku pravidelne odmrazovať. Našťastie sú dnes na trhu modely s technológiou No Frost, ktoré vás tejto nepríjemnej povinnosti zbavia. Aj zdanlivo bezvýznamné veci vám môžu ušetriť pár eur. Napríklad nechajte potraviny pred vložením do chladničky vychladnúť, nenechávajte dvere spotrebiča otvorené a pravidelne utierajte tesnenia.

4. Vetranie

Okrem toho, že je príjemné dýchať čerstvý vzduch, môže ním tiež zvrátiť tepelné straty. Ako je to možné? Krátke, ale intenzívne vetranie s otvorenými oknami rýchlo vyvetrá vzduch, ale udrží steny teplé. Ak máte napríklad okno na "ventilačku" a kúrite, plytváte peniazmi!

5. Vyrábajte si vlastnú energiu

Keď sa pozriete na súčasné ceny elektriny a neomdlievate, je jasné, že najlepšie je urobiť si všetko sám. Navyše ide o dlhodobé riešenie a investíciu do budúcnosti, ktorá sa určite vráti. Riešením preto môže byť výroba vlastnej energie pomocou dnes populárnej strešnej fotovoltaiky. Dobrou správou je, že na inštaláciu solárnych panelov je možné získať dotácie vďaka programu Zelená Úsporám, ktorý je jedným z najúčinnejších v Slovenskej republike nielen pre rodinné domy, ale aj pre byty. Prebytočná elektrická energia tiež nie je zbytočná, pretože sa dá uložiť do batérií.

Solárne panely

Solárne panely sú považované za riešenie budúcnosti pri výrobe energie.

6. Šetrite vodou

Hoci je to príjemný relax, snažte sa uprednostniť sprchu pred horúcim kúpeľom s vodou až po okraj vane. Spotrebujete približne desatinu vody, a to je rozdiel. K úspore peňazí môžete prispieť aj kúpou úspornej sprchovej hlavice. Zároveň sa snažte vodu čo najviac vypínať, aby zbytočne netiekla, napríklad pri čistení zubov alebo odlíčení. V prípade umývačky riadu ju skúste zapnúť, až keď je úplne plná. Tým sa šetrí nielen voda, ale aj energia.

Pri varení myslite na potrebné množstvo vody, pretože čím viac vody, tým dlhší čas varenia a vyššia spotreba energie.

7. Úsporné varenie

Možno to robíte aj vy, že vezmete prvý hrniec, ktorý vám príde pod ruku, a hodíte ho na sporák. Dávajte si na to pozor! Ak dáte na väčší sporák príliš malý hrniec, teplo uniká. Dbajte na to, aby priemer hrnca vždy zodpovedal veľkosti horáka. Nezabudnite použiť aj pokrievku, naozaj nie je len na ozdobu. Bez tejto drobnosti spotrebujete až o 300 % viac energie. A bez nej trvá varenie oveľa dlhšie. Indukčné varné dosky sú tiež úspornejšie ako sklokeramické varné dosky, a to až o 45 %. Zvážte preto, či sa vám oplatí viac.

8. Vždy plná práčka

Spomeňte si situáciu, keď nevyhnutne potrebujete vyprať jednu blúzku alebo jedny nohavice, ktoré jednoducho musíte mať na piatkový večer! Táto jediná vec spotrebuje toľko energie ako celá práčka. Je fakt, že niektoré sú dnes vybavené úsporným režimom, ktorý dokáže reagovať na polovičné zaťaženie a znížiť spotrebu energie až o tretinu. Aj tak je však lepšie počkať, kým sa práčka úplne naplní.

9. Vypínajte alebo uspávajte počítač

Stolné počítače, najmä tie výkonné herné, je dôležité aspoň uspávať. Je pochopiteľné, že zatváranie všetkých kariet, programov a softvéru je nepríjemné, ak si máte o niekoľko hodín opäť sadnúť k práci. Preto je režim spánku bezbolestným riešením. Spotreba energie je minimálna a môžete sa okamžite vrátiť k práci. Veľkým hitom sa v poslednom čase stali aj inteligentné zásuvky. Vďaka nim môžete sledovať krátkodobú aj dlhodobú spotrebu svojich zariadení. Po spárovaní s Wi-Fi ich môžete ovládať aj prostredníctvom smartfónu.

Vďaka inteligentnej zásuvke Tesla budete môcť kontrolovať spotrebu svojich elektrických spotrebičov.

10. Vodu ohrievajte v rýchlovarnej konvici

Bude to nielen rýchlejšie, ale aj úspornejšie! Vodu totiž v kanvici ohrejete najrýchlejšie a s najmenšími stratami. Môžete tak ohrievať vodu na čaj a kávu, ale aj na vajíčka, ryžu alebo zemiaky. Stačí naliať vriacu vodu priamo do hrnca a začať variť jedlo.

S inteligentným izbovým termostatom môžete regulovať teplotu v domácnosti presne podľa vašich predstáv.

11. Kúpte si inteligentné spotrebiče

Možno to už bolo spomenuté, ale opakovanie je matkou múdrosti. Investujte do moderných inteligentných spotrebičov, vďaka ktorým bude šetrenie všetkého bezproblémové. Kúpte si energeticky úspornú chladničku, práčku alebo umývačku riadu. Kúpte si solárne panely alebo vymeňte staré okná za nové, ktoré dobre tesnia. Pre lepšiu kontrolu si zaobstarajte termostat, ktorý vám umožní nastaviť teplotu presne podľa vašich predstáv - nižšiu cez deň a v noci, vyššiu večer. Moderný termostat môžete navyše ovládať na diaľku pomocou smartfónu.

Prehliadnite si ďalšiu ponuku elektra

Moja predajňa

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefón: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

obľúbená predajňa (zmeniť)

tovar na predajni zobraziť na mape

Nepodporovaný prehliadač

Ľutujeme, používate internetový prehliadač, v ktorom vám Okay nebude fungovať.

Skontrolujte prosím, či používate aktuálnu verziu niektorého z podporovaných prehľadávačov nižšie, alebo či máte v prehľadaní povolenú podporu JavaScriptu.

Podporované prehliadače sú:

Ospravedlňujeme sa, že naša aplikácia nefunguje na starších prehliadačoch.