Ako funguje jogurtovač

Vlastná výroba potravín je u mnohých ľudí stále populárnejšia. Toto stravovanie má totiž jednu nespornú výhodu. Vždy úplne presne viete, čo vaše jedlo obsahuje. Nemusíte sa starať o všadeprítomné "éčka" ani prísady s podivnými názvami. Netreba ďalej rozvádzať, že potraviny z čerstvých a ľahko identifikovateľných surovín sú zdravšie ako jedlo ošetrené konzervantmi, zahusťovadlami a farbivami.

Jogurtovač je zariadenie, ktoré slúži na domácu výrobu jogurtu. Než si však povieme, ako na to, musíme sa najprv pozrieť jogurtu na zúbok.

Ako funguje jogurtovač

Čo je srdcom jogurtu?

Pre mnohých z vás môže byť prekvapivé zistenie, čo vlastne robí jogurt jogurtom. Že jogurt patrí do mliečnych výrobkov, je všeobecne známe. Zaujímavejšie je, že skutočne nevyhnutné ingrediencie jogurtu sú baktérie. Nejde však o nijak nebezpečné organizmy - v ľudskom tele tiež žije mnoho druhov baktérií a sú pre nás dokonca prospešné. Jogurt ako taký vzniká kvasením mlieka. To znamená, že baktérie premieňajú cukor na kyselinu mliečnu. Pridaním ďalších ingrediencií a vitamínov potom získame veľmi chutný a zdravý výrobok. Baktérie v jogurte pôsobia blahodárne na náš tráviaci systém. Jogurt je tiež odporúčaný ako hlavná zložka potravy hlavne po liečbe plošnými antibiotikami. Ak budeme v rozumnej miere jesť jogurt, budeme telu dodávať práve také baktérie, aké potrebujeme. A keď už vieme, ako vlastne jogurt vzniká, môžeme sa pozrieť aj na funkciu jogurtovača.

Ako na domácu výrobu?

V prvom rade musíme zdôrazniť, že domáca výroba jogurtu vás vyjde omnoho lacnejšie než nákup priemyselne vyrábaných jogurtov. Zhruba 200 mililitrov domáceho jogurtu vás bude stáť asi 0,20 centov! Než začneme pracovať s jogurtovačom, musíme najprv naočkovať (teda "nakaziť") všetko mlieko, ktoré chceme premeniť na jogurt. Mlieko najskôr zohrejeme na 80 °C, potom nádobu s mliekom ponoríme do studenej vody a chladíme až na teplotu okolo 40 °C. V tú chvíľu naočkujeme mlieko zhruba dvoma polievkovými lyžicami jogurtu (podľa receptu). Po dôkladnom rozmiešaní je zmes pripravená. Až teraz prichádza čas na jogurtovač. Jeho primárnou funkciou je vytvoriť správne prostredie, v ktorom sa baktérie budú ľahko množiť. Zmes odlejeme do vopred vyvarených misiek, ktoré do jogurtovača zapadnú, a môžeme nechať prístroj pracovať. Už po šiestich hodinách je jogurt hotový, ale môžeme ho nechať dozrieť aj cez noc.

Správny biely domáci jogurt má kyslastú chuť, ktorú však môžeme ľahko upraviť ďalšími ingredienciami. Do jogurtu možno pridať takmer čokoľvek. Môžete skúsiť džemy, trstinový cukor, korenie, oriešky alebo kakao. Konečne tak získate jogurt, ktorý bude presne podľa vašich predstáv.

Páčil sa vám článok? Sledujte ďalšie užitočné rady a návody, ktoré vám prinesie profesor OKAY.

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupný košík

0 ks / 0,00